Koronavirüs nedeniyle bazı sektörlerde evden çalışan pek çok kişi, iş yükü ve mesai saatlerinin bu süreçte daha fazla arttığını söylüyor. İş yaşamının sınırlarının tamamen kalktığını belirten çalışanlar, patronların süreci istismar ettiğini belirtiyor.

Evden çalışanlar, karantina döneminde daha fazla çalıştırıldıklarını ve salgının patronlar tarafından istismar edildiğini belirtiyor.

ÇALIŞMA SAATİM EN AZ 12 SAAT OLDU

Dokuz8HABER'e konuşan Y. A., bir portalda yürüttüğü editörlük faaliyetinin ve çalışma şartlarının karantina sürecinde ağır psikolojik ve fizyolojik sorunlara yol açacak düzeyde ağırlaştırıldığını söyledi. Kendisini köle gibi hissettiğini belirten Y. A., "Karantina öncesinde ofise gider 8-9 saat çalışır evime gelirdim. İş benim için dışarıda kalan, hayatımı kazanmak için yaptığım ve zevk aldığım bir faaliyetti. Çünkü gazetecilik, editörlük benim mesleğim. Fakat karantina sürecinde işimden ve bir nebze hayattan soğudum. Mesai saatim neredeyse 12 saate çıktı. Nasılsa evdeyim diye 'x işini de yapalım z işini de bitirelim' emrivakileri yaygın hale geldi" dedi.

"EĞİTİM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA SÜRESİ 24 SAAT KABUL EDİLİYOR"

Özel bir okulda ortaokul öğretmenliği yapan E. D., öğrencilerle gündüz, velileriyle akşama kadar telefonda veya video konferans yöntemiyle mesai yaptığını ve artık dayanılmaz bir iş yükünün olduğunu söylüyor. Tüm günün iş konuşmakla geçtiğini söyleyen E. D., "Normalde de mesai saatleri dışında velilerin veya yöneticilerimizin araması gibi sorunlar zaten vardı. Karantinayla birlikte online eğitime geçtik. Çocuklarla olan mesaimiz, verdiğimiz derslerin yanı sıra teker teker görüşmeler yaparak iki kat artırıldı. Yetmedi sonrasında velilerle de görüşüyoruz. Gecenin 1'inde veli beni arayarak çocuğunun durumunu sorabiliyor. Bu hakkı ona okul yönetimi veriyor çünkü" dedi.

"PATRONLAR DENETLENMELİ"

CHP İstabul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile yaptıkları video konferansta konuşan Plaza Eylem Grubu üyeleri, karantina döneminde patronların evde çalışanlara daha fazla iş dayattığını ve karantina sonrasında da bunu alışkanlık haline getirmek istediklerini belirtti. Sürece dair gözlemlerini dile getiren platform üyesi Ahmet Gire, "Patronlar işçilere daha fazla yük bindirerek iddia edilen toplumsal dayanışma örneğini sergilemiyorlar. Bu nedenle iş yaşamını düzenleyen yasaların yeniden gözden geçirilmesi ve oluşabilecek yeni sıkıntıların önüne geçilmesi gerekiyor. Bu haliyle işçiler evlerden daha fazla sömürüye maruz kalıyor" dedi.