Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Fabrikalarda semptomu olanların, temaslıların çalıştırılmaması şart" dedi.

Türkiye'de vaka sayısı her geçen gün artarken ve kaldırılan önlemler ise geri getirilirken Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Fabrikalarda semptomu olanların, temaslıların çalıştırılmaması şart" uyarısında bulundu. Özlü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İşletmeler, fabrikalar, büyük işyerlerinde semptomu olanların, temaslıların çalıştırılmaması; sadece çalışma düzeninde değil, giriş, çıkış ve molalarda da mesafenin korunması şart. Çalışanlara malzeme, yiyecek içecek servis eden kişilerin de mesafeye uymaları gerekiyor" ifadelerini kullandı. İşyerlerinde, fabrikalar ve işletmelerde salgından korunmak için önerilerde de bulunan Prof. Tevfik Özlü'nün paylaşımları şu şekilde:

"YEME İÇME BİREYSEL VE TEK BAŞINA OLMALI"

"İşletmeler, fabrikalar, büyük işyerlerinde semptomu olanların, temaslıların çalıştırılmaması; sadece çalışma düzeninde değil, giriş, çıkış ve molalarda da mesafenin korunması şart. Çalışanlara malzeme, yiyecek içecek servis eden kişilerin de mesafeye uymaları gerekiyor.  Yemekhanelerde birlikte yemek yenilmesi, sigara içme alanlarındaki sohbetler, bulaşmada önemli rol oynuyor. Yeme içme bireysel ve tek başına olmalı."

"EKİP TOPLANTILAR TERCİHEN ONLİNE OLMALI"

"Kapalı mekanların sürekli ve yeterince havalandırılması lazım. Mekanın genişliğine göre içeride kişi sayısı mutlaka sınırlandırılmalı. Çalışanların bilgi, farkındalığı ve kurallara uyumunu sağlayıp, motive edecek eğitim seansları ara ara yapılmalı. Ekip toplantıları tercihen online olmalı veya açık havada ya da hava akımı olan geniş mekanlarda ayakta, mesafe korunarak, küçük gruplarda ve kısa süreli olmalı."

"ÇALIŞANLARIN KULLANDIKLARI SERVİS SAYISI ARTIRILMALI"

"İstisnasız herkes, işyerinde bulunduğu sürenin tamamında maskelerini usulüne uygun olarak takmalı. Ortak eşya ve yüzey kullanımı olabildiğince azaltılmalı. Yüzey temizliği sık ve kurallara uygun olarak yapılmalı. Çalışanları taşıyan servisler konusunu da unutmayalım. Servis araçlarının sayıları artırılmalı. Kalabalıklaşma olmamalı. Servislerde bulaşma olasılığı yüksek."