Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Araştırma Görevlilerinden, Din Kültürü öğretmeniyken görevden alınan Neval Sultan Şimşek’in göreve iadesine karar verildi.

Samsun OMÜ’de uzun süre görev yapan Sultan Neval Şimşek’in görevden alınması yaygın basında da gündeme gelmişti. “Din dersi dinimi yedi” isimli bir de kitabı bulunan Din Kültürü Öğretmeni Sultan Neval Şimşek, İzmir’de öğretmenlik yaparken görevinden alınarak memur olarak atanmıştı.

SENDİKA AÇIKLAMA YAPTI

Şimşek’in görevine geri dönmesi için açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, Şimşek’in görevden alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, göreve geri iade edilmesine karar verdi. Kararın ardından Şimşek’in bağlı olduğu Eğitim İş yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

YANLIŞ KARAR İPTAL EDİLDİ

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Eğitim-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi Sultan Neval Şimşek haksız soruşturmalara maruz kalmış ve soruşturma sonucunda disiplin cezalarının yanı sıra öğretmenlik görevinden alınarak memur olarak ataması yapılmıştı. Disiplin cezaları ve öğretmenlik görevinden alınmasına ilişkin işlemlere açtığımız davalardan öğretmenlik mesleğine son verilmesi işleminin iptali davasında karar çıktı.

ÖĞRETMENLİĞE ENGEL DEĞİL

Kararda idari işlemin iptaline karar verilmiş olup gerekçede; Disiplin soruşturma raporunda tespit edilen hususların öğretmenlik mesleğini icra etmeye engel nitelikte olmadığı, nitekim işleme dayanak yapılan soruşturma raporunda da davacının öğretmenlik mesleğinde yetersiz olduğunun açıkça ortaya konulamadığı, öğretmenlik yapmasına engel durumu olduğunu gösteren herhangi bir sağlık raporunun da bulunmadığı anlaşılmış olup, şartları oluşmadığı halde davacının memuriyet sınıfının değiştirilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşıldığı belirtilmiştir.

“AKLINIZI KULLANIN” DEMİŞ

Bir Din Kültürü Öğretmeninin, derslerde çocuklara aklını kullanmasını, sorgulaması gerektiğini söylemesi öğretmenlik yapmasına engel değildir. Hizmet sınıfının değiştirilme gerekçesinde; “derste alakasız bir şekilde dinden uzak konulardan bahsederek öğrencilerin kafasını bulandırdığı, kendi doğruları ve yorumu ile hiçbir dinde kabul görmeyen ifadeler sarf edip ders işleyerek sınıf içinde gruplaşmaya ve tartışmalara sebep olduğu” ifadelerine yer verilmiştir.

“HUKUK, EĞİTİME YOL VERDİ”

Eğer bunun önü açılırsa, düşünceye önem veren, düşünmeye, sorgulamaya sevk eden eğitimi benimseyen her öğretmen hizmet sınıfının değiştirilmesi riski altında, geri hizmete çekilme, öğretmenlikten kopartılma baskısı altında eğitim vermeye çalışacaktır. Sabit fikre, gericiliğe, hukuk “hayır” demiş; düşünmeye, sorgulamaya, eğitime yol vermiştir. Bu karar bu sebeple önemlidir. Birçok soruşturma ve baskıya maruz kalan ve hiç birinde geri adım atmayarak mücadelesini sürdüren aynı zamanda “Din Dersi Dinimi Yedi” adlı kitabın da yazarı olan üyemizin haklı davasını takip eden bölge avukatımız Atalay Aksay’ı ve tüm emeği geçenleri tebrik ediyoruz.”