Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin yaşamını yitirdiği davanın ikinci duruşması, ikinci gününde Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamanın ardından aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5’i tutuklu 7 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Dün görülmeye başlanan duruşmanın en az üç gün sürmesi planlanıyor. Dün görülen duruşmada peş peşe itiraflar gelmiş, fabrikada barut üretimini reddeden patronlara karşı, Sorumlu Mesul Müdür Kimyager Asiye Angın ve Sorumlu Müdür Ahmet Çağırıcı, barut üretimi yapıldığını itiraf etmişti. Sorumlu Müdür Ahmet Çağırıcı, patlamadan önce işçilerin gözden çıkarıldığını ise "Hasan Ali Velioğlu'na 'Bu kadar malzemeyi Çin Mahallesi'ne yüklemeyelim' dedim, o da 'Bir şey olmaz, patlama olacaksa Çin Mahallesi'nde olsun, yukarıda daha fazla işçi çalışıyor' dedi" sözleriyle itiraf etmişti.

DURUŞMA BAŞLADI

Evrensel'in aktardığı habere göre, müşteki sanıklardan Ahmet Çağrıcı'nın savunması ile mahkeme devam ediyor. Ahmet Çağrıcı'nın avukatı müvekkilinin ölümden döndüğünü belirterek "Savcılığa ifade vermeye gittiğimizde ona birkaç öneride bulunmak istedim. Ancak müvekkilim. Avukat bey bana bir şey söylemeyin. Ben suçlu isem gereken cezayı çekmeyi razıyım demiştir" ifadelerini kullandı.

"DENETİM ÖNCEDEN SÖYLENİYORDU"

Ahmet Çağırıcı "Denetim olduğunda Hasan Ali Velioğlu bana telefon ediyordu. Denetimi önceden söylüyordu. Çin mahallesini kapatıyorduk" dedi. Avukat Mehmet Mangıroğlu'nun "İddia ettiğin gibi bir iş yeri ise neden çalışmaya devam ettin, çalışmaya mı zorlandın?" sorusuna Ahmet Çağırıcı "Hayır kimse zorlamadı. Ancak çalışmak zorundaydım. Çocuğum hasta ve yoğun bakımdaydı. Yardımcı oldular. Ben de kendimi borçlu hissediyordum" diye yanıt verdi.

"BASKI İLE ÇALIŞIYORDUK"

Müşteki işçi Aysel Algül, 2014 yılından beri fabrikada çalıştığını, patlama esnasında fabrikada olduğunu kendi çalıştığı bölümdeki ürünlerin de yanmaya başladığını anlattı: "Patlamanın olduğu gün 15 kişi çalışıyorduk. Çok fazla mal vardı. Malları kurusun diye sermiştik. Malların kızışmaya başladığını güneşin olduğunu usta başına söylemiştik. Ateşi görmüştüm. Sonra çok ani bir patlama oldu. Baskı ile çalışıyorduk. Molalarımız kullandırılmıyordu. Sadece çalışmamız bekleniyordu. Patlama olabileceğini Ayfer Cerrah tahmin ediyordu. Zira bizi uyardı. 'Muska bölümünde patlama olabilir' dedi. Fabrikada emir ve talimatları Erşan Bey ve Hasan Ali Bey'den alıyorduk. Yaşar Bey ve Ali Rıza Bey sık sık fabrikaya geliyorlardı." Av. Mehmet Mangıroğlu "Yaşar Coşkun'un müştekiye soru sormasını istiyorum" dedi, bir kısım müştekiler vekili doğrudan müştekiye soru sorulamayacağını belirtti. Yaşar Coşkun müştekiye soru sormak yerine savunma yapmaya başladığı sırada mahkeme başkanı müdahale etti ve soru sormasını istedi. Bunun üzerine Yaşar Coşkun, "Patlamanın muska bölümde olduğunu kesin görmüş mü?" diye sordu. Müşteki Aysel Algül de "Evet. Ben yerden ateşin çıktığını gözlerimle gördüm. Barutlar tütüyordu" yanıtını verdi.

İLGİLİ HABERLER

https://dokuz8haber.net/emekdunyasi/hendekte-havai-fisek-fabrikasi-patlamasinda-ikinci-durusma/