Ankara Grup Başkanlığı’nda çalışan 380 iş müfettişi odalarını boşaltacak. Meselenin yalnızca oda olmadığını söyleyen müfettişler evden çalışarak etkin şekilde denetim yapmalarının “imkânsız” olduğunu vurguluyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un 16 Ekim tarihli talimat yazısına göre, Ankara Grup Başkanlığı’nda çalışan iş müfettişlerinin, yıllardır hizmet verdikleri yerleşkedeki 7 katı bugün itibariyle tamamen boşaltmaları gerekiyor. Emek Mahallesi’ndeki yerleşkede bulunan bu odalara Aile Bakanlığı memurları taşınacak. Bakan Selçuk, herhangi bir yer göstermediği müfettişlerin evden çalışmasını istiyor. Müfettişler ise evden çalışarak etkin şekilde denetim yapmalarının “imkânsız” olduğunu vurguluyor. BirGün’den Sevgim Denizaltı’nın haberine göre Ankara Grup Başkanlığı’nda çalışan İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Tekelioğlu, bunun neden imkânsız olduğunu şu sözlerle anlatıyor: “Birincisi hukuken mümkün değil. Hukuki altyapımız yok. İşverenden tutanakla evrakları alıyorsunuz. Örneğin çok sayıda işçinin çalıştığı bir işyerini düşünün, bir araba bagajı dolusu klasör geliyor size. Odanız olmazsa tutanakla aldığınız bu evrakları nasıl koruyacaksınız? Eve mi götüreceksiniz? Götüremezsiniz; çünkü devlet memuru kanunen devlete ait evrakları evine götüremez. Bir tanesini kaybederseniz ciddi sıkıntılara neden olursunuz.”

KARAR ILO SÖZLEŞMESİ’NE AYKIRI

Tekelioğlu, Aile Bakanlığı memurlarına yer açılması için Çalışma Bakanlığı’na bağlı iş müfettişlerinin kapı dışarı edildiğini vurguluyor. Bu durumun hem eşitlik ilkesine hem de uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu belirten Tekelioğlu, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 81 sayılı Sözleşme’de, devletin bize ofis sağlaması gerektiği açıkça belirtiliyor. Şimdi soru şu: Bir müfettiş uluslararası sözleşmeyle korunduğu halde odasına sahip çıkamıyorsa, çalışma yaşamına nasıl sahip çıkacak?” diye soruyor.

“MÜFETTİŞLER İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR”

Tekelioğlu’na göre, asıl sorun oda değil. Siyasi erkin bu kararı alarak kamuoyuna verdiği mesaja dikkat çeken Tekelioğlu, bu mesajın çalışma yaşamını son derece olumsuz etkileyeceğini söylüyor: “Bakanlık ne yaptı? 380 müfettişin odasını Aile Bakanlığı memurları için boşalttı. Bu mesajı tüm işverenler okuyacaklar. Bu okumaya bağlı olarak da çalışma yaşamı bir refleks verecek. İşte en büyük sorun bu. Müfettişleri itibarsızlaştırdığınızda kamuoyuna verdiğiniz mesaj, çalışma yaşamında taraflar arasındaki dengeyi bozuyor. İşveren artık ‘Nasılsa denetim yapılmayacak, yapılsa bile etkin bir denetim olmayacak’ diye düşünecek. Bu mesajı böyle okuyacak.” Örneğin kısa çalışmayla ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten Tekelioğlu, “Yüzlerce dilekçe geliyor: ‘Tam zamanlı çalışıyoruz ama kısa çalışmada gösteriliyoruz, gelin inceleyin.’ Şimdi ben nasıl inceleme yapacağım? Kamuoyunda bana bir imaj çizdin, işveren bana şimdi hangi gözle bakacak?” ifadelerini kullanıyor.

"650 RAPORUN ÖDÜLÜNÜ ALDIK"

Pandemi sürecinin başladığı mart ayından bu yana, Ankara Grup Başkanlığı’nda çalışan 380 müfettişin ortalama 650 rapor yazdığını söyleyen Tekelioğlu, “Bunun tek nedeni vardı: Çalışma yaşamında taraflar mağdur olmasın, insanlar işsiz ve ödeneksiz kalmasın, işverenler işyerlerini kapatmasın, çalışma yaşamı durmasın… Bu yüzden çok çalıştık, karşılığında ödül olarak odalarımızı kaybettik” diyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin de bu karardan olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Tekelioğlu, “Arkadaşımız bir işyerine gitti, inceleme yaptı. Tebligat bırakacak mesela, diyecek ki ‘İşyeri koşullarınız inceleme için yetersiz ya da uzun süreli inceleme yapmamız gerek, çok sayıda evrakınız var. Bu evraklarınızı şuraya getirin, incelemeyi devam ettireyim.’ Peki nereye? Orası yok! Teftişi tamamlamak için tebligat bile bırakamıyorsunuz” diye konuşuyor. İSG Müfettişleri Derneği Başkanı Tekelioğlu, “Sendikalar, konfederasyonlar ne diyecek, bu çok önemli. Bize ne kadar sahip çıkacaklar? Biz refleks göstermelerini bekliyoruz. Sahipsiz olmadığımızı görmek istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

TEFTİŞ ORTADAN KALDIRILIYOR

BirGün’e konuşan müfettişler, ‘Aile Bakanlığı operasyonu’ olarak niteledikleri bu kararın yalnızca başlangıç olduğu düşüncesinde. Bu durumun Ankara’yla sınırlı kalmayacağını belirten müfettişler, kısa süre önce idareyle anlaşmazlık yaşayan bazı arkadaşlarının sürgün edildiğine dikkat çekiyor. Müfettişler, “Aslında olan şu: Teftiş ortadan kaldırılıyor” diyor.