Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü, 194 ülkeden çalışma hayatına dair veriler toplayarak yaptıkları araştırmada uzun çalışma saatlerinin ölüm nedeni olduğunu ortaya koydu. Uzun çalışmaya bağlı olarak ölenlerin büyük bölümü orta yaşlı erkekler.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2000-2016 yılları arasını kapsayan döneme dair topladığı verilere göre, sadece 2016'da 745 bin kişi uzun çalışma saatlerinin kurbanı oldu. Bu konudaki ilk küresel çaplı araştırmanın sonuçları Environment International dergisinde yayınlandı. 2016 yılında uzun çalışma saatlerine bağlı olarak 745 bin kişi kalp krizi ve farklı kalp hastalıklarından yaşamını yitirdi. Bu oran 2000 yılında yaklaşık yüzde 30 daha düşüktü. 194 ülkeden elde edilen verilerin incelendiği araştırma, haftada 35-40 değil de en az 55 saat çalışmanın kalp krizi riskini yüzde 35, iskemik kalp hastalıkları riskini de yüzde 17 artırdığını ortaya koydu.

SAĞLIK İÇİN CİDDİ TEHLİKE

DSÖ'nün Çevre, İklim ve Sağlık Departmanı direktörü Maria Neira, “Haftada 55 saat ya da daha fazla çalışmak sağlık için ciddi bir tehlike. Bu araştırmadan elde edilen bulgularla eyleme geçilmesini, çalışanların korunmasını sağlamak istiyoruz” dedi. Araştırma, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde yaşayanların uzun çalışma saatlerinden en çok etkilenen grup olduğunu da ortaya koydu. Özellikle Japonya'da “karoshi” denilen “aşırı çalışmaya bağlı ölümler”in oranı oldukça yüksek.

EMEKLİLİKLERİNİ YAŞAYAMIYORLAR

Çalışmanın bir başka sonucu da uzun çalışma saatlerine bağlı olarak ölenlerin yüzde 72'sinin erkek ve orta yaşlı olması. Bu da ölümlerin büyük oranda çalışılırken değil emeklilik döneminde yaşandığı anlamına geliyor. DSÖ çalışanlarından Frank Pega da çalışma saatlerini standart sürelerde tutmanın çalışanın verimini artıracağını belirterek, “çalışma saatlerini daha da uzatmamanın işverenin kendi yararına olacağını” söyledi.