Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şubesi’nin örgütlenip sendikal çoğunluğu sağlamasının ardından sendikalı oldukları gerekçesiyle 10 işçinin işine son verilen Dilovası İMES OSB’deki Özer Elektrik’te direniş bugün 26’ncı gününe girdi.

Kocaeli Dilovası'nda direnen işçiler, sendika üyeliğini bırakmaları için kendilerine rüşvet teklif edildiğini söyledi.

DİRENİŞTE 26. GÜN

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şubesi’nin örgütlenip sendikal çoğunluğu sağlamasının ardından sendikalı oldukları gerekçesiyle 10 işçinin işine son verilen Dilovası İMES OSB’deki Özer Elektrik’te direniş bugün 26’ncı gününü doldurdu. Dokuz8Haber olarak direnişin detaylarını sizler için hazırladık. Bu kapsamda Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, direnişi sürdüren işçilerden Yusuf Çakır ve Sendika avukatı Murat Özveri’nin görüşlerine başvurduk.

HAK GASPLARINA KARŞI

Kocaeli’de Dilovası ilçesinde İMES Sanayi Sitesi’nde faliyette  bulunan Özer Elektrik’te işçiler, hak gaspları, uzun çalışma saatleri ve düşük ücrete karşı DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldu.

DİRENEN İŞÇİ SAYISI 11 OLDU

Özer Elektrik’te, 27 Temmuz tarihinde 10 işçi sendikalı oldukları gerekçesiyle kolluk kuvvetlerinin zoruyla işten atıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle iyi niyet kurallarına uymadıkları iddiasıyla, işten atılan işçilere tazminatları ve ücret alacakları da ödenmezken işçiler atıldıkları fabrikanın önünde direnişe başladı. Fabrika önünde eylemlerini sürdüren işçiler 26’ncı günü geride bıraktı. Eylemlerin 25’nci gününde (dün) çalışan işçilerden biri de atılarak direnişe katıldı. Böylelikle sayı 11’e yükselmiş oldu.

SİYASİLERDEN DİRENİŞE DESTEK

Fabrika önündeki eylemlerinde bir aya yaklaşan işçiler sendikal haklarını geri kazanarak işlerine dönmek için direnişlerini sürdürürken siyasi partilerin milletvekilleri ve ilçe başkanları da işçilere destek ziyaretinde bulundu. Ziyarete katılanlardan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP Milletvekili Tahsin Tarhan işçilerin taleplerini ve Özer Elektrik Direnişi’ni meclise taşıyacaklarına dair işçilere söz verdi.

SAADET PARTİSİN’DEN DE GELDİLER

Öte yandan Özer Elektrik direnişine Saadet Partisi Dilovası ilçe Başkanı Erkan Bilikli, Saadet Partisi Dilovası meclis üyelerinden İnci Aydemir, Zeki Karataş, Salih Adıgüzel ile geniş bir heyet ziyaret ederek destek oldu.

“İŞÇİLERE KÜFÜR EDİLİYORDU”

Fabrikada 67 kişinin çalıştığını söyleyen Birleşik Metal İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın Dokuz8HABER’e özel açıklamalarda bulundu. Aydın, atılan 10 işçinin tamamen sendikaya üye olması sebebiyle atıldığını vurgulayarak fabrika önünde başlayan direniş sürecini gazetemize şu şekilde aktardı: “Patronların işçilere küfür etmesi, ödenen ücretlerin düşük olması ve vergi kaçakçılığı gibi sebeplerle işçi arkadaşlarımız sendikamıza başvuruda bulundu. Arkadaşlarımızı üye yaparak yeterli sayıyı sağladık.

“JANDARMA ZORLA DIŞARI ATTI”

Sendikalaşma çalışması sonunda işçilerin 40’ı Birleşik Metal-İş’e üye oldu. Yetki için başvuru yapıldı. Sendikal çalışmayı duyan patron 7 işçiyi işten attı. İşçilerin tepkisi üzerine işçiler yeniden işbaşı yaptı. Yeniden makinelerin başına geçen işçiler bu kez aynı gün saat 11:00’da jandarmayla birlikte 10 işçi çalıştıkları makinelerin başından toplanarak işten atıldı.”

“DÜŞMANCA TAVIR VE BASKI”

“İşçiler ahlak kurallarına uymadıkları iddiasıyla, tazminatsız fabrikadan çıkarıldı. Aralarında 13 yılı doldurmuş arkadaşlarımız vardı onların bile hiçbir alacağı ve tazminat hakkı verilmedi. Arkadaşlarımıza düşmanca tavırlarda bulundular ve baskı yaptılar”

“10 İŞÇİYİ ÖNCÜ OLARAK GÖRDÜLER”

Tüm bu durumlara karşı eylemlerini sürdüklerini ifade eden Aydın,” Bu arkadaşlarımızı öncü olarak gördüler ve sırf bu sebeple işten attılar. İşveren yasadışı iş yapıp fabrikaya kaçak çalışan taşeron firması koymaya çalışıyor”

“ASKER EMEKLİSİ TUTTULAR”

Fabrikayı sendikasızlaştırmak için işçilerin aleyhine şahitlik yapmak üzere asker emeklisi olan Tuncay Dursun isimli şahsı işe aldı. Bu şahıs içerideki arkadaşlarımıza baskı yapıyor.”

“RÜŞVET TEKLİF ETTİLER”

Eylemlerini kararlıkla sürdüreceklerini söyleyen Aydın, patronların işçilere sendikayı bırakmaları karşılığında bir maaş ikramiye ile birlikte rüşvet teklif ettiklerini de sözlerine ekledi. Direnişin sürdüğü Özer Elektrik fabrikasında atılan işçilerden biri de 5 yıldır fabrikada çalışan boya işçisi Yusuf Çakır, işçiler ahlak kurallarına uymadıkları iddiasıyla, 25/II kanun kapsamını gerekçe göstererek tazminatsız fabrikadan atıldıklarını söyledi. Dokuz8Haber’e özel açıklamalarda bulunan direnişçi işçi Çakır sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“TAŞERONA KARŞI ÇIKTIK”

“Daha önce de 2014 yılı Nisan ayında beni tazminatsız işten çıkardılar ben işe iade davası açarak 17 ayın sonunda işe geri alındım.Fabrikanın içine kayıtsız çalışan bir taşeron firması koymaya çalıştılar. Bizler taşeron firmaya karşı çıktık. Taşeronun hatalı işlerini bize yaptırmaya çalışıyorlardı buna karşı durmak istedik.

“UZUN MESAİ SAATLERİ, AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI”

Ortalama 50 saat üzerinde mesai yaptırıyorlardı. Maaşları ise elden yatırıyorlardı.3 aylık sigorta ücretini de elden yatırıyorlardı. İş güvenliği hiçbir şekilde yok. Maske ve havalandırma da yoktu. İşveren baskısı çoğaldı bizler de bunun üzerine yönetime vermek üzere beyaz yakalılar da dahil olmak üzere imza topladık. 7 ayın sonunda maaşları banka hesabına yatıracaklarını söylediler ancak yatırmadılar. Benimle birlikte 4 kişiye bir maaş prim ve 2 aylık mesaiyi bize sendikayı bırakmamız karşılığında rüşvet olarak teklif ettiler. Bizler de biz 4 değil 10 kişiyiz hepimizin alacakları ve tazminatları verilsin dedik.

“RAPORLUYKEN İŞTEN ATTILAR”

Bugün itibariyle içeride çalışan bir arkadaşımızı daha işten tazminatsız attılar arkadaşımız da bize katıldı. 11 kişi işten atılmış olduk.Üstelik arkadaşımızı da raporluyken işten attılar”

“SENDİKAL DAVA AÇACAĞIZ”

1993 yılından beri sendikal faaliyette bulunan fabrikalarda çalıştığının avantajını gördüğünü söyleyen Çakır, sendikal dava açacaklarını belirtti.Sendikal yetkiye itiraz edildiğini de ifade eden Çakır, “Arabuluculuk süreci başlamıştı hiçbir şekilde kabul edilmedi. Bizler hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Kaymakam ve Belediye Başkanına gideceğiz” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMETTEN BİR KİŞİ BİLE YOK”

Direniş boyunca CHP,HDP milletvekilleri ve Saadet Partisi ilçe başkanının kendilerini ziyarete geldiğini belirterek hükümet kanadından bir kişinin bile gelmediğini ifade etti.Çakır, “Oy istemeye gelince kapı kapı geziyorlar şimdi neden kör ve sağır oldular” ifadelerini kullandı.

“EVİ OLMAYANLAR NE YAPSIN?”

Sorumuz üzerine ekonomik olarak geçinemediğini ifade eden Çakır, Hakedişlerimizin hiçbirini alamadık, benim hiç olmazsa eşim çalışıyor ve kira derdim yok. Peki evi olmayan işçi arkadaşlarımız ne yapacak? Bu süreç diğer direnişçi arkadaşlarımız için daha sıkıntılı” diyerek sözlerini tamamladı. Uzun yıllardır Birleşik Metal İş’in avukatı olarak görev yapan Av.Murat Özveri, 11 işçinin Özer Elektrikten atılmasını şu şekilde değerlendirdi:

İŞVEREN BEN SUÇ İŞLEDİM DEMEZ

“Sendikanın almış olduğu yetki tespitine karşı henüz bilinen bir dava bulunmuyor. Pandemi sürecinde işten atma ve fesih yasağı olmasına karşın işveren 11 işçiyi 25/II maddeden işten attı. Sendikal faaliyetler gerekçe gösterilerek işten atmak işverenin işlediği bir suçtur bu nedenle işveren de ‘ben suç işledim’ demez.

“FESİH UYDURDULAR”

İşten atmak için haklı fesih sebebi üretirler. Bu işçileri işten atmak için fesih uydurmak zorunda kaldılar. Kendilerince akıllıca bir strateji yürütüyorlar. Bir çok yoksul işçi işveren arasında ilerleyen süreçte yapılacak pazarlıkla ilgili sendikal tazminatı kazansalar da haklarından feragat etmek zorunda kalmıştı.”