İSİG Meclisi’nin raporuna göre, Haziran ayında en az 188 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2020’nin ilk 6 ayında iş cinayetlerinde ölen işçi sayısı 920’ye yükseldi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Haziran ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi.

YILIN İLK YARISINDA 920 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Ocak ayında en az 112 işçi, Şubat ayında en az 131 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 220 işçi, Mayıs ayında en az 156 işçi ve Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi. Böylece 2020 yılının ilk yarısında iş cinayetlerinde en az 920 işçi yaşamını yitirdi.

RAPORDA SAKARYA'DAKİ PATLAMAYA DA YER VERİLDİ

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamaya da değinilen raporda, geçtiğimiz yıllarda fabrikayı incelemeye giden uzmanların fabrika hakkında "işletme binaları patlayıcı bir maddenin üretildiği bir fabrikadan çok tavuk çiftliğini andıran binalardan oluşmaktadır" şeklinde sarf ettiği sözler paylaşıldı.

147'Sİ İŞÇİ VE MEMUR

Haziran ayında en az 188 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğinin ifade edildiği raporda, yaşanan iş cinayetleri ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı: *188 emekçinin 147’si ücretli (işçi ve memur), 41’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. *Ölenlerin 4’ü kadın işçi, 184’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleşti.

8 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

*Sekiz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım iş kolunda gerçekleşti. *Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 53 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş. *51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 57 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri. *8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 6’sı Afganistanlı, 1’i Suriyeli, 1’i Türkmenistanlı...

ÖLEN İŞÇİLERİN SADECE 3'Ü SENDİKALI

*Ölen işçilerin 3’ü sendikalı. Sendikalı işçiler güvenlik ve belediye iş kollarında çalışıyordu. *Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji iş kollarında gerçekleşti. *En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması.