İskenderun Körfezi’nde toplam 15 liman var ve salgına rağmen limanların hepsi 24 saat eski düzende çalışmaya devam ediyor. İşçiler ise önlemlerin yetersizliğine dikkat çekiyor.

Körfezin en büyük limanı 2011 yılında özelleştirilen ve şimdiki adı Limak Port olan İskenderun Limanı. Ardından İSDEMİR, Atakaş, MMK Metalurji, Yazıcılar, Ekinciler Limanları geliyor. Limanlar yurt dışı bağlantılı çalıştığı için salgının yayılması açısından riskli bir iş kolu. Evrensel'in haberine göre buna önlem olarak yurt dışından gelen gemilerdeki denizciler gemiden dışarı çıkarılmıyor. Denizcilerin ihtiyaçları acente firmalarının personelleri tarafından karşılanıyor. İdari personel evden çalışma yöntemine geçerken, kronik rahatsızlığı olan ve yaşı ilerlemiş işçiler ise yıllık izinlerinden kesilmek üzere eve gönderildi.

ÜCRETSİZ İZİN AÇLIK DEMEK

Kalan işçiler ise eskisi gibi çalıştırılıyor ve işçiler alınan önlemlerin oldukça sınırlı olduğunu söylüyor. İskenderun Limanında çalışan işçiler genel bir dezenfekte dışında ciddi bir önlem alınmadığını söyledi. Kalabalık şekilde çalıştıklarını, yemekhanelerde yine toplu yemek yenildiğini ve servislerde de yan yana gittiklerini dile getiren işçiler, işlerin de 24 saat durmadan devam ettiğini ifade etti. Çalışmak zorunda oldukları için işe korkarak gidip geldiklerini kaydeden işçiler, ücretli izin verilmesini, önlemlerin de en sıkı şekilde hayata geçirilmesini istiyor. Ücretsiz iznin kendileri için açlıkla baş başa kalmak olacağını dile getiren işçiler, “O zaman iyi beslenme ve bağışıklığın güçlendirilmesi nasıl yapılacak?” diye sordu.

LİMAN YETKİLİLERİ: 7-24 HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORUZ

Liman yetkilileri salgınla ilgili olarak daha önce kamuoyuna “Birimlerimiz, en üst düzeyde alınan tedbirler doğrultusunda 7/24 hizmet vermeye devam etmektedir. Liman hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmamakta ve ticari faaliyetler devam etmektedir. Vardiya düzeni dışında kalan çalışanlarımız, bir sonraki duyuruya kadar dönüşümlü olarak uzaktan çalışma düzenine geçmiştir” açıklamasını yapmıştı.

FİLTRE FABRİKALARINDA ÜRETİM DEVAM EDİYOR

İskenderun’da 10’un üzerinde filtre fabrikası var. Koronavüris salgınına rağmen filtre fabrikaları çalışmaya devam ediyor. İşçi servisleri ve üretim alanları dezenfekte edilse de işçiler toplu çalışmayı sürdürüyor. Gün boyu aynı ortamlarda bulunan işçiler, aynı yemekhaneyi paylaşıyor. Fabrikada işçilere kişisel temizlik önlemleri almaları öğütleniyor ama işe geliş gidişlerde tıkış tıkış servislere bindiriliyorlar. Filmar’da 300’ün üzerinde işçi çalışıyor. Şu ana kadar fabrikanın yarısına yakını eve gönderilmiş durumda. İdari personel ağırlıklı olarak eve gönderilmiş ve evde çalışmaları sağlanıyor. Pazartesinden itibaren bazı filtre fabrikalarının kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için başvuracağı konuşuluyor. Kabul edilmesi halinde izinde olan işçiler ücretlerinin ancak yüzde 60’ını alabilecek.