İstanbul’da bu yıl Bakırköy Pazar Alanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına yüzbinlerce kişi katıldı. Taksim’e çıkmaya çalışan gruplar polis müdahalesi ile gözaltına alındı.

İSTANBUL'DA 1 MAYIS - Curated tweets by dokuz8haber

“İş-Adalet-Özgürlük için 1 Mayıs’a!” sloganıyla 3 koldan yürüyüşe başlayan gruplar, büyük bir coşkuyla Bakırköy Pazar Alanı’na girdi.

PROGRAMDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Şanlıurfa'da 1 Mayıs kutlamalarına gittikleri sırada geçirdikleri kaza sonucu 5 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle konser programında değişiklik yapıldı. Sahneye DİSK Korosu ve Vardiya Müzik Topluluğu çıkarak, türkü ve marşlar söyledi.

EKREM İMAMOĞLU: BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da miting alanına geldi. Eşiyle birlikte platforma çıkan İmamoğlu, 'Yaşasın 1 Mayıs' sloganı attıktan sonra kısa bir konuşma yaptı. İmamoğlu, “Emekçi kardeşlerim alın terinizin, bileğinizin bayramı kutlu olsun. Sizlerle bir arada olmaktan ötürü çok mutluyum. 1 Mayıs'ın tadını almış bir kardeşinizim. İnşallah şehrimizde 1 Mayıs'ı doya doya özgürce, mutlu bir biçimde, hep birlikte bir arada olduğumuz günlerde kutlamak dileğiyle. Hepinizi çok seviyorum. Emeğinizin karşılığını aldığınız günlerde hep birlikte olmak dileğiyle hepinizi kucaklıyorum. Bugün hayatını kaybeden kardeşlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Bayramınız kutlu olsun" dedi.

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARI BEYAZ TÜLBENTLE

Ardından HDP Eş Genel Başkanları Sezgin Temelli ve Pervin Buldan boyunlarına taktıkları beyaz tülbentlerle platforma çıkarak, alanı selamladı.

DİSK: BU ÜLKENİN GÜVENCESİ BİZİZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşma yaptı. Çerkezoğlu, “Bu ülkenin geleceğinin güvencesi biziz. Çok iyi biliyoruz ki, Türk'ün, Kürt'ün, Alevi'nin, Sünni'nin, inançlının, inançsızın, yani bütün ezilenlerin ve emekçilerin birliği, bu ülkenin aydınlık geleceğinin biricik teminatıdır" ifadelerini kullandı.

KESK: ÜRETEN BİZİZ YÖNETEN DE BİZ OLACAĞIZ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Aysun Gezen ise, emekten, barıştan, demokrasiden, laiklikten yana olanların ittifakını kuracaklarını söyledi. 1 Mayıs meydanlarından aldıkları güçle aydınlık yarınları emeğin birleşik mücadelesiyle kuracaklarını belirten Gezen, "Üreten biziz, yöneten de biz olacağız" dedi. Lösemi hastaları için herkesi kan bağışı yapmaya çağıran Gezen, “Öykü Alin'i hepiniz tanıdınız, bizim iki üyemizin sevgili çocuğu. Öykü Alin çok zor musibet türüyle mücadele ediyor. Öykü Alin gibi onlarca çocuk, onlarca hasta da lösemi ile mücadele ediyor. Bizim gibi dayanışma örgütlerinin bir görevi de yaşatmaktır. Hepinizi hem Öykü Alin için, hem de lösemi hastası herkes için kan bağışı yapmaya, kobay olmaya çağırıyoruz. Dayanışma yaşatır" şeklinde konuştu.

Türkçe ve Kürtçe olarak 1 Mayıs metninin okunmasının ardından kutlamalar sona erdi.

TAKSİM’E ÇIKMAK İSTEYEN GRUPLARA MÜDAHALE

Taksim’e çıkmak isteyen gruplara polis sabahın erken saatlerinden itibaren müdahale etti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 1 Mayıs 'Emek ve Dayanışma Günü' nedeniyle Beşiktaş'ta 55, Şişli'de 40, Beyoğlu'nda 35, Kağıthane'de 4 ve Bakırköy'de 3 kişiyi gözaltına aldı.

ANTİKAPİTALİSTLER SARAÇHANEDE

Antikapitalist Müslümanlar ise, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları dolayısıyla Saraçhane Parkı’na yürüdü. Fatih Camisi avlusunda toplanan gruptakiler, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Daha sonra ellerindeki, “Mülk Allah’ındır”, “İnsan İçin Emeğinden Başkası Yoktur”, “Adalet, Eşitlik, Özgürlük”, “Kadın Özgürleşirse Toplum Özgürleşir”, “Devletin Dini Adalet, Mezhebi Eşitlik, Meşrebi Özgürlüktür” yazılı dövizler ile Saraçhane parkına yürüdü. Grup sık sık “Allah, Ekmek, Özgürlük” ve “Mülk Allah’ın, Emek İşçinin, Kahrolsun Küresel Kapitalizm” sloganları attı. Konuşmanın ardından gruptakiler, kutlamaların yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı alanına hareket etti.

dokuz8HABER / Dilara Açıkgöz (@acikgozdilaraa) - Cangül Aydın (@Olympeau) - Deniz Öztürk (@denizozturk08) - Arif Hikmet İyidoğan (@arifiyidogan) - Ayşegül Karagöz @ayseegulkaragoz) - Sonar Karabulut (@sonerrkarabulut)