Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası, Bursa'da sendikalı işçilere zorluk çıkaran işverenin, sendikalı olmayan ya da sendikadan istifa eden işçilere “zekât” diyerek 2’şer bin lira dağıttığını, sendikalı işçilerin ücretsiz izne gönderildiğini duyurdu.

Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası, Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren 400 kişinin çalıştığı Tekmis Tekstil’de yaşananlara dikkat çekti, işçilerin sendikasızlaştırılması için işveren tarafından birçok adım atıldığını vurguladı.

SENDİKASIZLAŞTIRMA HAMLELERİ

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, yaklaşık 1,5 yıl önce işçilerin, ayda 15-20 gün çalıştırılıp eksik maaş aldıkları ve sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılıp maaşın bir kısmını da elden aldıkları için işçilerin sendikaya üye olduğunu hatırlatan TEKSİF yetkilileri, sonrasında işverenin fabrikayı kapatacağına dair iş yerine yazı astığını, ancak sendikasızlaştırmayı başaramadığını belirtti.

"SENDİKA ÜYESİ İŞÇİLERE ÜCRETSİZ İZİN"

İşverenin sendika üyesi olmayan yaklaşık 100 işçiyi elinde tutmak için işçilere çeşitli ayrıcalıklar tanıdığını bildiren TEKSİF yetkilileri yaşananlar hakkında şu bilgiyi verdi: "İşveren eşit davranma ilkesini ihlal ederek, sendika üyesi işçilerin toplusözleşmeden doğan geriye dönük alacaklarına karşılık sendika üyesi olmayan işçilere zekât adı altında 2 bin TL dağıttı. Geriye dönük alacakların bir hak olduğu, işverenin sadece sendika üyesi olmayan işçilere zekât vermesinin ayrımcılık yarattığı, bunun ahlaken ve dinen de uygun olmadığı iletildi. Ancak işveren salgını istismar ederek bu kez sendika üyesi olanları kısa çalışmaya ve ücretsiz izne göndererek baskı altına almaya çalıştı. Sendikalı bazı işçiler fabrikaya çağırılıp bir saat çalıştırdıktan sonra geri gönderilerek mobbinge maruz bırakıldı."

İŞVEREN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Baskılara karşın işçilerden sadece 20’sinin sendikadan istifa ettiğini, ancak fabrikadaki sendikasız işçilerin koşullarının da ağırlaştırıldığına dikkat çeken sendika yetkilileri, iş güvenliğini uygulamayan işveren hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu aktardı.