İdlib'te TSK'ya yönelik yapılan hava saldırısında 33 askerin hayatını kaybetmesine yönelik tepkiler sürüyor. Emek Hareketi'nden de son yaşananlara ilişkin açıklama geldi.

Türk Tabipler Birliği (TTB), DİSK ve KESK İdlib'e ilişkin açıklama yaptı. Sendikalar ‘hükümeti açıklama yapmaya’ çağırırken, “tek bir askerin daha kaybedilmeyeceği koşulların oluşturulması gereklidir“ dedi DİSK, Suriye'nin İdlib kentinde 33 askerin yaşamını yitirdiği hava saldırısına ilişkin açıklama yayımladı. Şubat ayı boyunca en az 51 askerin İdlib’de yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, "Neden” sorusunun sorulmasının bile “ihanet” olarak değerlendirilmesi eleştirildi, "Bu tarifsiz acılar son bulsun" denildi. Açıklamada "Bugün ihtiyacımız olan bitmek bilmeyen çatışmalar, misliyle verilen karşılıklar değil tek bir askerin daha kaybedilmeyeceği koşulların oluşturulmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

KESK: YANLIŞ POLİTİKALARIN FATURASI HALKA VE ASKERLERE KESİLMEMELİ

İdlib saldırısının ardından açıklama yapan KESK, "Ortadoğu politikasındaki yanlışların ve fevri kararların faturasının askerlere ve halka yıkılmasından derhal vazgeçilmelidir" dedi. KESK'in yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Dün gece saatlerinde İdlib’den gelen haber yürekleri dağlamıştır. Basına, medyaya yansıyan bilgilere göre İdlib’de yaşanan çatışmada 33 asker hayatını yitirmiş, otuzdan fazla asker yaralanmıştır. Öncelikle hayatını kaybeden askerlerin ailelerine ve Türkiye halklarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yeni kayıplar yaşanmamasını temenni ediyoruz. KESK olarak en başından itibaren tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu’da ve Suriye’de de çözümün emperyalist ülkelerin beslendiği savaş ve çatışma politikalarından, şiddetin tırmandırılmasından değil, barış ortamının tesis edilmesinden geçtiğini, dolayısıyla ülkemizi Ortadoğu bataklığına iten politikalardan kaçınılması gerektiğini vurguluyoruz. Suriye’den tüm yabancı güçler, emperyalistler bir an önce çekilmelidir. Suriye’nin geleceğine, demokratik bir sürecin işletilmesi ile Suriye’de yaşayan halklar karar vermelidir. Bu ülkenin emekçilerinin, halkının yarattığı kaynaklar silahlanmaya, savaşa değil işsizlik sorununun, geçim derdinin çözülmesine ve yoksulluğun bitirilmesine harcanmalıdır."

TTB'DEN BARIŞ ÇAĞRISI

Türk Tabipleri Birliği de (TTB) İdlib’de yaşanan asker ölümlerinin ardından açıklama yaparak barış çağrısında bulundu. TTB’nin açıklaması şu şekilde: “Öncelikle dün akşam İdlip’te yaşanan saldırıda yaşamını yitiren askerlerimizin yakınlarına başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifa diliyor, ülkemizin bu karabasandan güçlü bir demokrasi ve barış mücadelesi vererek çıkacağına olan inancımızı koruyoruz. Konuşmanın, yazmanın değerlendirme yapmanın zor olduğu zamanlardan geçiyoruz. Ancak kendi mesleğimizden de biliyoruz ki, ölümcül sonuçları olabilecek durumlarda tablonun doğru değerlendirilmiş olması, onu etkileyebilecek bütün etken ve parametrelerin ayrıntılı olarak hesaba katılması, ortaya çıkabilecek muhtemel veya nadir yan etkilerin ve diğer faktörlerin öngörülmesi ve hepsinden önemlisi bütünsel ve bilimsel bir bakış açısının hakim olması çok önemlidir. Soruna ve tabloya yaklaşım doğal olarak ortaya çıkacak klinik sonucu belirler. Tüm yaşananlara rağmen sağduyunun, aklın ve ısrarlı bir barış talebinin hakim olmasını temenni ediyor, bütün çatışma ve savaşların birer halk sağlığı sorununa dönüşeceği ilkesini bir kez daha hatırlatıyor, ülkemizin ve bölge halklarının zarar görmemesi için elimizden gelen herşeyi yapmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz.