KHK'lı Platformları Birliği, koronavirüs salgını önlemleri çerçevesinde bir bildiri yayımladı. Bildiride 'evde kal' çağrılarının yeterli olmadığı hükümetin yeterli önlemleri almadığı ifade edildi.

Evde kalmanın gerekli koşullarının sağlanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Siyasi iktidarın evde kal çağrıları yeterli değildir çünkü devlet, evde kalma koşullarını karşılamamaktadır ve eğer devlet evde kalmamızı istiyorsa evde kalmamız için gerekli koşulları sağlamalıdır. Söz konusu salgın ve buna bağlı gelişecek hastalıklar bir halk sağlığı sorunudur. Tüm toplumsal kesimleri aynı anda etkileyen bir salgın olmasına rağmen işçiler, emekçiler, çalışanlar, işsizler ve açlık sınırında yaşayan halk kesimleri ve cezaevlerinde bulunan mahpuslar daha büyük risk altındadırlar. İşçiler emekçiler dışarı çıkmak istemeseler de yaşadıkları ve yaşayacakları maddi sıkıntılardan kaynaklı çalışmak zorundadırlar. Burada dışarı çıkmak gönüllü değil, zorunluluktan kaynaklı yapılan bir eylemdir. Bu yüzden devlet, bugüne kadar ödenen vergilerin ve sosyal devletin gereği olarak kriz süresince yurttaşların hayatî ve temel olan ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür" denildi.

"DEVLET GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIDIR"

"Kriz dönemlerinde var olan krizi “kendi OHAL’inizi ilan edin” telkinleri ile çözemeyiz" diyen KHK'lı Platformları Birliği, "Buna karşı devlet gerekli tedbirleri acilen almalıdır ve çözümün parçası olmalıdır. Devlet temele toplumsal sağlığı almalıdır. Bu amaçla güvenceli olarak evde kalmayı sağlamalıdır. Çalışanlar, ya corona virüsüne karşı savunmasız bir şekilde çalışmaya devam edecekler ya da devlet gerekli koşulları sağlayıp çalışanların evde kalmasını sağlayacaktır. Çalışanları ya devletin ilgisizliği ya da corona virüsü öldürecektir. Buna sadece ve sadece devletin sosyal politikaları hayata geçirmesi engel olacaktır. Devlet bu krizi, tüm diğer uzman sivil toplum kuruluşları ile birlikte yönetmeli, krizden çıkışın yürütücüsü olmalıdır." diye belirtti.

KHK'LI PLATFORMLARI BİRLİĞİ'NİN TALEPLERİ ŞU ŞEKİLDE

En az 14 gün olmak üzere çalışanlara salgın geçene kadar ücretli izin hakkı verilmelidir. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paralar sadece emekçiler için kullanılmalıdır. İşten çıkarmalar ve ücretsiz izin uygulaması, ücretlerin geç ve eksik ödenmesi uygulamaları yasaklanmalıdır. Salgın boyunca elektrik, doğalgaz, su ve internet ücretsiz sağlanmalıdır. İhtiyaç sahiplerine temel gıda ve temizlik ürünleri parasız sağlanmalıdır Devlet hastaneleri ve özel hastaneler ücretsiz sağlık hizmeti vermelidirler. Salgına karşı beslenme moral ve temel geçim sıkıntıları olması açısından en savunmasız olan başta KHK’lı sağlıkçılar olmak üzere tüm KHK’lı kamu emekçileri iade-i itibarlarıyla birlikte işlerine iade edilmelidir Büyük ve çok tehlikeli bir başka alan da cezaevleridir. Cezaevleri mahpuslar arasında ayrım yapmadan acilen boşaltılmalıdır. Siyasi tutsaklar da infaz yasasından eşit bir şekilde yararlanmalıdır.