Hükümetin kısa çalışma ve ücretsiz izin sürelerini uzatması nedeniyle işçiler bir ay daha düşük ücret alacak. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiler Eylül ortasına kadar yıllık izinlerini kullanamayacak.

Meclis tatile girmeden önce yapılan yasa değişikliği ile hükümete, kısa çalışma ödeneği süresini bu yılın sonuna, ücretsiz izni de gelecek yılın ortasına kadar uzatma hakkı verildi. Cumhurbaşkanı kararına göre, 30 Haziran tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, bir ay uzatıldı. Yani daha önce kısa çalışma ödeneği almakta olan işçiler için uzatma yoluna gidildi.

İŞÇİ DÜŞÜK ÜCRETE MAHKUM

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre, kısa çalışma için yeni başvuru alınmayacak. Bu bir aylık süre içerisinde işçi, son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ını alabilecek ve ücreti düşecek. Bazı işverenler aradaki farkı karşılıyor, ancak büyük bölümü aradaki farkı karşılamadığı için işçi düşük ücrete mahkum oluyor. Ayrıca bu süre içerisinde işçinin sağlık hakkından yararlanabilmesi için sadece genel sağlık sigortası primi ödenmeye devam ediyor. Bunun dışındaki emeklilik prim ödemeleri donduruluyor. Ayrıca kısa çalışma dönemi içerisinde işçi yıllık izin de kullanamıyor. Kısa çalışma uygulanan iş yerlerinde çalışan işçiler son karara göre Eylül ortasına kadar yıllık izin kullanamayacakları belirtildi.