Koronavirüs salgını sağlık çalışanları ile birlikte en çok sahada çalışan kargo işçileri ve diğer emekçileri etkiledi.

"Salgın döneminde kargo sektörü sağlık sektörünün hemen ardından ikinci en riskli sektör. Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte e-ticaretin artması kargo yükün de artırdı. Bazı bölgelerde bu artış yüzde 100 civarında"
"Evde kal çağrılarını sürekli yeniliyorlar ama kargocular her gün kapı kapı dolaşıyor. Akşam evine bu riskle gidiyor kargocular. O nedenle çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz."
"Örgütlü olduğumuz yerlerde sürekli işverenle görüşüyoruz. Önleyici malzemelerin temini, hastalanan kargocuların tedavisi gibi konularda elimizden geleni yapıyoruz."

"KARGO ÇALIŞANLARINA MASKE BİLE VERİLMİYOR

"Kendi üyelerimiz içinde yapılan çalışmaya göre 75 kargocu Covid-19'a yakalandı. Özellikle örgütsüz çalışan kargoculara yönelik tedbirsizlik had safhada. Maske bile verilmiyor kargoculara."
Sendikanın olmadığı kargo şirketlerinde mutlaka devlet denetimi yapılmalı. Bu mesele aslında bir halk sağlığı sorunu. Kapı kapı dolaşan bu insanların sağlığı herkes için kritik."
"Bütün kargo işçilerini örgütlenmeye çağırıyorum. Çalışma koşullarının iyileşmesinin tek koşulu sendikada örgütlenmeleridir. İş yükünün arttığı bu süreçte sendikasız kargocular 12 saatin üstünde çalıştırılıyor ve fazla mesai ücretleri verilmiyor."
"Örgütlü olduğumuz (UPS, DHL, ARAS Kargo, DHL Express) dışındaki tüm kargo şirketleri kargocuları tedbirsiz ve sağlıksız koşullarda çalıştırıyor"
"Örgütlü olmak sadece 3 kuruş daha fazla maaş almak demek değil. İş güvenliği için en kritik mesele örgütlü olmak. Örgütsüz kargo şirketlerinden bize gelen bilgi, pek çok çalışanın koronavirüse yakalandığı yönünde. Test olmak isteyen işçiler işten atılmakla tehdit ediliyor."
https://twitter.com/dokuz8haber/status/1257649180224282624
"Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na kargo işçilerinin çalışma sürelerinin 5 saate düşürülmesi çağrısını yaptık. Ama herhangi bir değişiklik yapılmadı. Tedbirsiz kargocu çalıştıran firmalara dair de şikayetlerimizi ilettik ama bir şey yapılmadı."
"Aynı transfer merkezinde çalışan işçilerden birkaçında test pozitif çıkınca biz aynı bölgede aynı mesai saatlerindeki tüm işçilere test yapılmasını talep ediyoruz ama bize olumlu dönüş yapılmıyor."
"Sendikalar ve meslek örgütleri salgın sürecinde mücadele etmezlerse bu sürecin tüm faturası emekçilere yüklenecek. Bu nedenle özellikle konfederasyonlar düzeyinde ortak hareket etmek lazım."
"Günümüzde kargocuların örgütlenmesi gerçek anlamda hayati bir önem taşıyor. Kargo işçisinin can güvenliği, aslında toplumun genelinin can güvenliğidir. Vatandaşlarımızın da kargo işçilerine daha anlayışlı olması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim hedefimiz örgütsüz kargo şirketi bırakmamak."

"SENDİKALI OLMAYAN KARGO İŞÇİLERİNE DAHA ÇOK VİRÜS BULAŞIYOR"

"Sendikasız kargo işçilerimiz artık çok rahat bir şekilde e-devletten sendikamıza üye olabilirler. Her mecradan bize ulaşıp iletişim kurarak örgütlenebilirler."
"Sendikalı iş yerlerinde vaka oranı binde 69, sendikasız yerlerde ise bunun en az beş katı daha fazla vaka var"