Yıllardır ödenmeyen tazminatları için Soma ve Ermenek’ten yürüyüş başlatan maden işçilerinin Ankara’da Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan ile yaptıkları görüşmeden sonuç çıkmadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise randevu bile vermedi.

8 yıldır ödenmeyen tazminatları için Soma ve Ermenek’ten yürüyüş başlatan maden işçilerinin Ankara’da Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan ile yaptıkları görüşmeden sonuç çıkmadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise randevu bile vermedi. Manisa’da Uyar Madencilik’e ait maden ocağında tazminatları ödenmeden işlerine son verilen işçilerin 12 Ekim’de Ankara’ya başlatacakları yürüyüş engellenmişti.

İŞÇİLERİN BEKLEYİŞİ DEVAM EDİYOR

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; işçilerin, yürüyüşlerinin engellenmesi üzerine Soma’daki iş cinayetinde yaşamını yitiren 301 madencinin mezarlığının yakınında bulunan alanda kurdukları çadırdaki bekleyişi sürüyor.

"SOMA VE ERMENEK MADEN SAHALARIYLA ALAKAMIZ YOK"

Direniş devam ederken, maden işçileri ve sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu bir heyet, dün Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan ile görüştü. Heyette yer alan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, Erdoğan’ın kendilerine “Yetkim yok. Soma ve Ermenek maden sahalarıyla alakamız yok” dediğini aktardı.

BAKANLIK RANDEVU VERMEDİ

Çetin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kendilerine randevu vermediğini belirterek “Dün Meclis’te bulunan siyasi partilerin grup başkanlarından randevu talep ettik. AKP ve MHP bizimle görüşmedi, HDP, CHP ve İyi Parti Grup Başkanvekilleriyle görüştük” dedi.

"MADENLERDEN KİM SORUNLU?"

Çetin, “TKİ madenlerden sorumlu olduğu halde, sorumlu olmadığını söyledi. O zaman gerçek sorumlu kim ise bizimle muhatap olsun, madenlerden kim sorumlu?” diye sordu. Bu görüşmeden sonuç alamadıklarını kaydeden Çetin, görüşme sonrası Ermenek ve Soma işçi meclisleriyle toplantı yaptıklarını ve yürüyüşe devam kararı aldıklarını ifade etti. Öte yandan işçilerin bekleyişlerini sürdürdükleri alan, sabah saatlerinde jandarma ve polis tarafından abluka altına alındı.

"KARŞIMIZA ÇIKACAK HİÇBİR GÜÇTEN KORKMUYORUZ"

Ankara yürüyüşünde kararlı olduklarını belirten Çetin, ilerleyen saatlerde açıklama yapacaklarını söyledi. Çetin, toplumun her kesiminden dayanışma beklediklerini sözlerine ekledi. İşçilerle birlikte alanda bulunan Umut Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu, “Kararlıyız. Karşımıza çıkacak hiçbir güçten korkmuyoruz. Eğer yapamıyorsanız, çekilin o koltuklardan. Devleti yönetmiyorsanız bırakın biz yönetiriz. Bu kavgadan bir geri adım atmadan ilerleyeceğiz ve mutlaka kazanacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Manisa’da Uyar maden işçileri 8 yıldır tazminatlarının verilmediğini belirterek ödemelerin yapılmaması durumunda 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyeceklerini duyurmuştu. Soma ilçesinde bulunan Hükümet Konağının önünde eylem yapan işçiler, 8 yıldır hak ettikleri tazminatlarının ödenmesini talep etmişti.