İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Mayıs ayı iş kazaları raporunu açıkladı. Raporda Nisan ayında yaşanan 153 iş cinayetinin Mayıs’ta 163'e yükseldiği açıklandı. Ölenler arasında 9 da çocuk bulunuyor.

Mayıs ayında 163 iş cinayetinin yaşandığını aktaran İSİG Meclisi, kazalarda 9 çocuk, 12 kadın ve 6 da göçmenin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Raporda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen 5 iş cinayetinin yaşandığına da işaret edildi. Ocak ayında en az 159, Şubat’ta en az 127, Mart’ta en az 114 işçi, Nisan’da en az 153 işçi ve Mayıs’ta en az 163 olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk beş ayında en az 716 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporda 163 emekçinin 126’sının ücretli işçi ve memur, 37’sinin de kendi hesabına çalışan çiftçi ve esnaflardan oluştuğu aktarıldı.

9 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İSİG raporunda ölenlerin 12’sinin kadın işçi, 151’inin de erkek olduğu bilgisi paylaşıldı. Kadın işçi cinayetlerinin tarım, kimya, eğitim, sağlık ve eğlence işkollarında gerçekleştiği aktarıldı. Raporda çocuk işçi ölümlerindeki oran da dikkat çekti. Dördü 14 yaş ve altında olmak üzere Mayıs’ta dokuz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, ağaç, metal ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti. Kaçak ve güvencesiz çalıştırılan 6 mülteci/göçmen işçi de yaşamını yitirenler arasında. Mülteci/göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Kolombiyalı.

EN ÇOK ÖLÜMLÜ KAZALAR TARIM SEKTÖRÜNDE

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, madencilik, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal, konaklama/eğlence, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 36’sı ücretli. En fazla ölüm nedenlerinin başında ise trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve zehirlenme/boğulma geliyor.

İŞ CİNAYETLERİNİN BAŞINI İSTANBUL ÇEKİYOR

Raporda Mayıs’ta Türkiye’nin 55 şehrinde iş cinayeti gerçekleştiği belirtilirken, en çok iş cinayetinin İstanbul, Antalya, Bursa, Şanlıurfa, İzmir, Kocaeli, Sivas, Adana, Gaziantep, Kastamonu, Çorum, Erzurum, Konya, Sakarya ve Şırnak’ta yaşandığına dikkat çekildi. Raporda ölenlerin 5’inin sendikalı, 158’inin ise sendikasız işçi olduğu da aktarıldı.