Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık meslek örgütleri, hükümete salgın dönemi ek ödemelerinin ayrımsız ödenmesi çağrısında bulundu.

Mersin Tabip Odası, Mersin Hemşireler Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Öz Sağlık-İş Sendikası, Hizmet-İş Sendikası ve Tez-Kop-İş Sendikası'nın üye ve yöneticileri ek ödemelerde yapılan kesintileri protesto etmek amacıyla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde ortak açıklama yaptı. Ortak açıklamayı okuyan SES Mersin Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Sevgi Başkavak, salgın sürecinde 23’ü doktor olmak üzere 43 sağlık çalışanın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, canları pahasına görev yapan sağlık çalışanlarının haklarının gasp edildiğini vurguladı.

"SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM İLE BİLİM ÜRETİMİ YERİNE PERFORMANS ÜRETİMİ"

Başkavak, salgın sürecinde üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleşmediğini, performans ödemelerinin Temmuz 2019 ila Mart 2020 arasında yapılmadığını kaydetti. Sevgi Başkavak, bilim yuvası olması gereken tıp fakültelerinin, hükümetin sağlıkta dönüşüm programı gereği bilim üretmek yerine performans üretmeye yönelik bir sağlık sistemi ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

"EK ÖDEMELER AYRIMSIZ VE HEMEN ÖDENMELİ"

Sağlık çalışanlarının asıl talebinin üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için, insanca yaşam için temel ücret artışı olduğunu ifade eden Başkavak, şöyle devam etti: "İdarecilerin, MÜ Tıp Fakültesi çalışanlarının bu çığlığını duymalarını ve acilen çözüm üretmelerini, aksi taktirde salt açıklama yapmakla kalmayıp haklarımız için daha çok ses getiren eylem ve etkinliklere de hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz." Başkavak, sağlık çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı: "*Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir. *Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir. *En düşük temel ücret yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde temel ücretler yükseltilmelidir. Üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir. *Ek ödemeler maaşa ve doğal olarak da emekliliğe yansıtılmalı, hiçbir kesinti yapılmamalı, ek ödeme kesintisi çalışanlar üzerinde tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalıdır . *Acilen, ihtiyacı karşılayacak kadar sağlık emekçisi ataması yapılmalı, yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli olmalıdır. *Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için 'mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık' olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalıdır. *Üniversite hastaneleri ve diğer tüm sağlık kurumları dahil 1.basamaktan itibaren sağlık hizmeti tamamen ücretsiz olmalı, kamusal hizmet vermeli, giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır."