Eğitim Sen’in, “Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış” adıyla gerçekleştirdiği anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 97’si satın alma gücünün son bir yılda azaldığını belirtti.

BirGün Gazetesi’nden Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Eğitim Sen’in 24 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında, “öğretmenlerin ekonomik ve mesleki sorunlarının belirlenmesi” amacıyla düzenlediği anket tamamlandı. Ankete katılan 4 bin 567 öğretmenin sorulara verdiği cevaplar, eğitimdeki sorunları bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Ankete katılan öğretmenlerin tamamına yakını satın alma gücünün azaldığını ifade ederken öğretmenlerin yüzde 87’si MEB’in vakıf ve derneklerle imzaladığı protokollere karşı olduğunu bildirdi. Öğretmenlerin yüzde 58’i, aldığı maaşın yaptığı işi hiç karşılamadığını, yüzde 39’u ise kısmen karşıladığını belirtti.

SATIN ALMA GÜCÜ AZALDI

Yalnızca 35 öğretmen satın alma gücünün arttığını söylerken 4 bin 508 öğretmen, son bir yılda satın alma gücünün azaldığını açıkladı. Anketin sonuç raporuna göre, öğretmenlerin borçları da son bir yılda katlanarak arttı. Ankete katılan yüzde 2’lik kesim son bir yılda borcunun azaldığını kaydederken borcunun arttığını ifade edenlerin oranı yüzde 78 olarak kaydedildi.

EŞİTSİZLİK DOĞDU

Öğretmenler, meslektaşları arasında ağır eşitsizlik yaratan istihdam uygulamasına da tepki gösterdi. Buna göre, öğretmenlerin, “Ücretli-kadrolu-sözleşmeli” şeklinde ayrılmasının mesleğin geleceğini tehdit ettiğini düşünenlerin oranı yüzde 94 ile ifade edildi. Öğretmenlerin yüzde 91’i de “Sözleşmeli ya da ücretli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler eşit haklara sahip değil” dedi.

MEB ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR

MEB’in politikalarının mevcut sorunlara çözüm üretemeyeceğini düşünen öğretmenlerin oranı da ankette öne çıkan bulgular arasında yer aldı. Eğitim Sen’in, “Bakanlığın sorunları çözmek için ürettiği politikaların gerçekçi olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 90’ı, “Hayır” yanıtını verdi.