Dünya Genç İşçi Buluşması’nın dördüncüsü, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 50’nci yıl dönümü haftasında, 17-21 Haziran 2020 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle İzmir’de düzenlenecek. Bu yılki buluşma, ekonomik krizin faturasının işçiye çıkarıldığı bir ortamda gerçekleşiyor. Ancak iklim krizinin ve kitlesel yok oluşun da hiç olmadığı kadar tartışıldığı bir atmosferde gerçekleşmesiyle DGİB İzmir/2020, önceki buluşmalardan ayrışıyor.

Buluşmaların ilk üçü 2008, 2009 ve 2010 yıllarında “Örgütlü Yaşam Güvenli Gelecek” sloganıyla Gönen ve Seferihisar'da düzenlenmişti.

DÜNYA GENÇ İŞÇİ BULUŞMASI (DGİB) NEDİR?

Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (TAREM) Türkiye’den DİSK, TÜRK-İŞ ve KESK’e bağlı sendikalarla birlikte 2008-2010 arasında üç defa düzenlediği “Dünya Genç İşçi Buluşması” Türkiye’de o yılların en başarılı uluslararası emek etkinliklerinden birisi olarak önemli bir iz bırakmıştı. İlki 7-15 Haziran 2008 tarihleri arasında Birleşik Metal-İş Sendikası'nın Gönen Kemal Türkler Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen buluşmaların temel hedefi Türkiye işçi sınıfı hareketinin güncel deneyimlerinin paylaşılması, uluslararası dayanışmayı güçlendirecek somut araçların yaratılabilmesi ve tüm bu birikimin işçi sınıfının özellikle genç kuşağının uluslararası dayanışma ruhuyla yetiştirilmesi için seferber edilmesi olmuştu.

2008-2010 BULUŞMALARI VE DENEYİMLERİ

İlk üç buluşmaya Türkiye’den 18 sendikadan toplam 600’ün üzerinde genç işçi katılmış ve bu işçiler yurt dışından Almanya, Avusturya, Hollanda, Yunanistan, İsviçre, Belçika, Rusya, Belarus, Sırbistan, Kosova,  Güney Afrika, Mısır, Bolivya, Arjantin, Şili, Brezilya ve Venezuela’dan gelen sınıf kardeşleriyle buluşmuş ve çok yönlü olarak deneyim alışverişinde bulunma fırsatı ortaya çıkmıştı. Çok sayıda panel, çalıştay, seminer, forum türü etkinliklerin yanı sıra sergi, tiyatro, konser, film gösterimleri ve söyleşilerin de düzenlendiği Dünya Genç İşçi Buluşmalarına onlarca akademisyen, sinemacı, tiyatrocu, yazar, gazeteci ve kadın örgütü temsilci de katılarak güç vermişti. Dünya Genç İşçi Buluşması 2008-2010 döneminde Türkiye sendikal hareketinin önemsenen bir etkinliği olarak kayıtlara geçti.

PEKİ NEDEN YENİDEN VE NEDEN ŞİMDİ?

DGİB'in 10 yıllık aradan sonra neden bu yıl yeniden düzenleneceği sorusuna organizasyon komitesi başkanı Gökhan Biçici yanıt verdi. 2011 ve sonrası politik koşulların bu buluşmalara bir süre ara vermeyi gerektirdiğini ifade eden Biçici, "2013 Gezi direnişinden 2019 ortalarına kadar devam eden gelişmeler sonrası 2019 yılının ortalarından itibaren ortaya çıkan yeni olanaklardan ve 2020'nin 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50'inci yılı olması gerçeğinden yola çıkarak 2020'de yeni bir  buluşma için zeminin ortaya çıktığını görerek harekete geçtik" dedi.

"EKONOMİK, SOSYAL VE EKOLOJİK KRİZE KARŞI BULUŞUYORUZ"

Gökhan Biçici, Dünya Genç İşçi Buluşması 2020/İzmir'in öncekilerle ilişkisini ve farklarını da şu sözlerle anlattı: "Dün olduğu gibi bugün de ekonomik krizi, krizin faturasının işçilere çıkarılmasının sonuçlarını tartışıyoruz, ancak dünden farklı olarak bu sefer iklim krizini, doğanın ve yaşamın çok yönlü tahribatını ve insanlığı tehdit eden kitlesel yok oluşu da hiç olmadığı kadar tartışıyoruz, tartışmak zorundayız. Sürdürülebilir bir yaşam için mücadele bugünün öne çıkan görevi haline geldi. Öte yandan ikinci dünya savaşından sonra en büyük göç dalgasıyla cebelleşen insanlık, bu dalganın ürünü olarak yükselen ırkçılığın, her türden yabancı düşmanlığının ve yeniden yükselen otoriter rejimlerin tehdidi altında. Bu tabloya karşın ekonomik, sosyal ve ekolojik krize, iklim krizine; yükselen ırkçılığa, şovenizme, gericiliğe karşı emekçilerin, gençlerin ve genel olarak halkların mücadelesi de yükseliyor. Bugün Şili’den Lübnan’a, Irak’tan Hong Kong’a geniş ölçekte yaygınlaşan işçi ve halk eylemleri geleceğe umutla bakmayı mümkün kılan dinamikler durumundadır ve farklı coğrafyalarda, farklı biçimlerde ama çoğu benzer taleplerle ortaya çıkan bu büyük sosyal hareketler ortaklaşmanın zeminlerini de güçlendirmektir. İşte Dünya Genç İşçi Buluşması 2020/İzmir, bu zeminde hayata geçirilecek.”

"DGİB, 2020 EMEK HAREKETİYLE EKOLOJİ, İKLİM VE KENT HAREKETLERİNİN BİR BULUŞMASI OLARAK TASARLANIYOR"

Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere Dünya Genç İşçi Buluşması 2020, sadece emek dünyası dinamiklerinin ve genç işçilerin buluşacağı bir etkinlik olmayacak. Dünya Genç İşçi Buluşması 2020'nin emek hareketiyle ekoloji, iklim ve kent hareketlerinin bir buluşması olarak tasarlandığını vurgulayan Gökhan Biçici, bu çerçevede hem daha önceki buluşmalara aktif destek veren sendikalarla, hem de ekoloji ve iklim hareketleriyle temas kurulduğunu ve şu ana kadar ilişki kurulan sendika, örgüt, hareket ve kurumlarının neredeyse tümünün sürece dahil olduğunu açıkladı.

TUNÇ SOYER, DGİB'İN EN ÖNEMLİ DESTEKÇİLERİNDEN

2009 ve 2010’da Seferihisar’da hayata geçirilen Dünya Genç İşçi Buluşmalarının bu dönemde Seferihisar Belediye Başkanı olan Tunç Soyer tarafından aktif desteklendiğini hatırlatan Gökhan Biçici, artık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Tunç Soyer’in DGİB’i ilk günkü heyecanıyla desteklemeye devam ettiğini dile getirerek kendisine teşekkür etti.

NİHAİ PROGRAM VE KATILIMCILAR MART ORTASINDA DUYURULACAK

DGİB 2020'nin düzenleyici kurumlarının tümü Mart ortasına kadar kesinleşecek ve yapılacak basın açıklamasıyla duyurulacak. DGİB 2020 için yeni bir web sitesi de kuruldu ve www.dunyagenciscibulusmasi.org adresinde yayına başlayan siteden düzenli olarak gelişmeler takip edilebilir. Buluşmaya gönüllü olarak katkı yapmak isteyenler de sitedeki şu linkten başvuru yapabilirler.