Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına istifa yasağı getirdi. Söz konusu kararı, CHP Milletvekili Murat Emir, Bakanlığın genelgesini yayınlayarak duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 il valiliğine genelge gönderildi. Genelgeye göre, her ne sebeple olursa olsun koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde sağlık çalışanlarının izin, istifa ve emeklilik talepleri zorunlu durumlar dışında kabul edilmeyecek. Genelgede ayrıca, “Yaş haddinden emekli olacaklar ile malulen emekli olacaklar dışındakilere yönelik emeklilik işlemi tesis edilmeyecek” ifadelerine yer verildi. Genelgede, kamu sağlık hizmetinde ihtiyaç duyulan durumlarda zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen personelin derhal ayrılışı yapılarak görevlendirildiği yere gitmesinin sağlanacağı da aktarıldı.

YILLIK İZİNLER İKİNCİ BİR EMRE KADAR DURDURULDU

Sağlık alanında görev yaparken başka kurum ve kuruluşlara atama talep eden ve istekleri kabul edilen personelin ayrılışı yapılmayacak. Evlilik, ölüm, annelik, hastalık, refakat gibi yasal mazeretler dışında yıllık izinler, "ikinci bir emre kadar" durduruldu. Ücretsiz izinlerin de durdurulduğu belirtilen genelgeye göre, yalnızca doğum iznini müteakip istenen ücretsiz izin talepleri, sendikalarda yönetici olmalarından dolayı istenen ücretsiz talepleri ile yurt dışında veya uluslararası kuruluşta görev alan ve mesleklerine ait hizmetlerde eğitilmek veya staj yapmak üzere yurt dışına gidenlerin ücretsiz izin talepleri kabul edilecek.

"HÜKÜMET BİR KEZ DAHA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLENİYOR"

Kararı, Bakanlığın genelge metni ile Twitter hesabından paylaşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şu ifadeleri kullandı: "Sağlık Bakanlığı şimdi yayınladığı bir genelge ile sağlık personelinin izinlerini, istifasını ve emekliliğini zaruri durumlar dışında kaldırdı ve ek birçok önlem aldı. Kendi üstüne düşeni yapmayan hükümet bir kez daha sağlık çalışanlarına yükleniyor." https://twitter.com/muratemirchp/status/1321119749963685889  

"ÇALIŞMA VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI"

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bakanlığın istifa ve izinleri yasaklayan genelgesine tepki gösterdi. TTB tarafından yapılan açıklamada, "Sağlıkçının canı yok mu! Pandeminin 8. ayında Covid-19 meslek hastalığı sayılmazken, sağlıkçılara düzenli test yapılmazken; sağlık çalışanlarının izin ve istifalarının engellenmesi kabul edilemez. İzin ve istifaların yasaklanması çalışma ve insan haklarına aykırıdır" ifadelerine yer verildi.