Türkiye genelinde görev yaptıkları hastanelerin önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, ek ödemenin adaletsizliğine dikkat çekerek, temel ücret artışı talebinde bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul şubeleri, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve Dev Sağlık-İş Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servis önünde bir araya gelerek, koronavirüs salgını sürecinde sağlık çalışanlarına ödeneceği açıklanan ek ödemenin adaletsizliğine dikkat çekti. Sağlık çalışanları, ücret eşitsizliğini ve ödemelerdeki adaletsizlikleri alkışla protesto edildi.

"EK ÖDEMELER BAŞLI BAŞINA BİR ADALETSİZLİK KAYNAĞI OLDU"

Sağlık emek-meslek örgütleri adına yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın "müjde,ödül" olarak isimlendirdiği ek ödemenin adaletsiz bir şekilde dağıtıldığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: "Bizler sağlık alanında örgütlü meslek örgütleri olarak insanların ölüm kalım mücadelesi verdiği bu dönemde maaş ile ilgili bir talebi konuşmayı şimdiye kadar doğru bulmadık. Fakat ek ödeme olarak yapılan adaletsiz dağıtım bu konuda açıklama yapmamızı ve harekete geçmemizi zorunlu kılmıştır. Sağlık Bakanı'nın kendisine ve bürokratlarına şunları söylemek isteriz; basın önünde tüm sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılacağını ifade ettiğiniz açıklamayı, çok geçmeden düzeltme ihtiyacı göstermenize gerekçe olarak çalışanlar arası adaleti gösterdiniz. Onlarca sağlık emekçisini kaybettiğimiz, binlerce sağlık emekçisinin COVID-19 ile enfekte olduğu şu günlerde sağlık emekçilerine yapılan ödemenin hakkaniyetli ve adil olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bizlere üç ay boyunca verileceğini ifade ettiğiniz ek ödeme başlı başına bir adaletsizlik kaynağı olmuştur. Şunu belirtmek isteriz ki sağlık alanının tüm sıkıntılarını sırtlayan sağlık çalışanları bulaşıcı hastalık riskinin olduğu şu günlerde de görevlerinin başındadır."

"SAĞLIK HİZMETİ BİR EKİP İŞİDİR"

Sağlık hizmetinin tüm birimlerinde yürütülen sağlık hizmetinin sağlık işçisinden hekimine, hemşiresinden teknisyenine, eczacısından ebesine, diş hekiminden sekreterine bir bütün olduğunun vurgulandığı açıklamaya şöyle devam edildi: "Çok iyi biliyoruz ki sağlık hizmeti bir ekip işidir. Sağlık hizmetinde ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden üstün ya da önemli değildir. Hekim, sağlık işçisi, hemşire, teknisyen, hasta bakıcı, eczacı, veri giriş çalışanı sağlık sisteminin olmazsa olmazları ve birbirinin tamamlayıcısıdır. COVID-19 nedeniyle hasta bakıcısından hekimine, temizlik personelinden güvenliğine 30’un üzerinde sağlık emekçisi yaşamını yitirdi. On binin üzerinde sağlık emekçisi bulaşıcı enfeksiyona yakalanarak hastalandı. Sağlık çalışanlarına üç ay süreyle verileceği ifade edilen ek ödemeler performans sistemi baz alınarak yapıldığı için ne yazık ki büyük bir adaletsizliğe neden olmuş, bir çok sağlık çalışanı bu ödemeden yararlanamamış, yine bir çok sağlık çalışanı cüzzi ödemeler alabilmiştir."

"PERFORMANS SİSTEMİNE SON VERİLMELİ"

Sağlık çalışanları, taleplerini şöyle sıraladı: "*Biz biliyoruz ki artık korona virüs her yerde, ayrım yapılmaksızın bütün sağlık çalışanları için bulaş riski söz konusu. Bu nedenle sağlık emekçilerinin arasında yaptığınız ayrımcılığa ve bu adaletsizliğin ana sebebi olan performans sistemine derhal son verilmeli, *COVID-19 pandemisiyle mücadelede görevlerinin gerektirdiği her yerde hizmet yürüten tüm sağlık emekçileri için uzun süredir talep ettikleri yoksulluk sınırının üzerinde temel ücret artışı sağlanmalıdır. *Sağlık emekçilerinin talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, insanca yaşam için temel ücret artışıdır. *Bizler bu metinde imzası bulunan sağlık emek, meslek örgütleri tüm sağlık emekçilerini internet sitelerimizde bulabilecekleri dilekçelerle hastane yöneticiliklerine ve sağlık il ve ilçe müdürlüklerine bu adaletsizliğin giderilmesi için başvurmaya davet ediyoruz."

"PANDEMİYLE MÜCADELEDE AYRIMCILIK OLMAZ"

Antalya Tabip Odası ve SES Antalya üyeleri; üniversite hastanelerinde çalışan sağlık çalışanları, ek ödemeler konusunda ayrımcılık yapılmasını 1 dakikalık alkış eylemi ile protesto etti. Ortak basın açıklamasını SES Şube Eş Başkanı Şükran İçöz okudu. İçöz, "Yaşanan bu son gelişme de göstermektedir ki, döner sermaye kapsamındaki ek ödemeler sağlık emekçilerinin ekonomik kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Nihayetinde pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan tavandan ödeme mağduriyetleri ve adaletsizliği gidermemiş, aksine arttırmıştır. Yapılması gereken temel ücretlerin artırılmasıdır. En düşük temel ücret yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır. Pandemi süresince tüm sağlık emekçilerine çift maaş verilmeli, bir yıl süresince yıpranma payı ve 1 derece ilerleme ve 3600 ek gösterge hakkımız verilmelidir" ifadelerini kullandı. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin de, sağlığın bir ekip işi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyşe sürdürdü: "Bir lütuf değil emeğimizin karşılığını istiyoruz. Güvenli çalışma ortamı, kişisel koruyucu ekipmanlar ve vardiyaların düzenli olması asıl taleplerimizdi. Söylenen para zaten bizim emeğimizin karşılığıdır. Bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bir ekip olarak hak ettiğimiz parayı istiyoruz. Ekip hizmeti parçalanamaz, bölünemez, farklılık yaratılamaz. Bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri bu süreçte çok özenli bir çalışma yürüttü. Evlerinden, eşlerinden, çocuklarından, ailelerinden ayrı kaldılar. Tekrar söylüyorum bu bizlerin hakkıdır."