Koronavirüs tedbirleri gerekçesiyle dükkanları kapatılan esnaflar, taleplerini duyurmak için bugün saat 15.30’da İstanbul Kadıköy'de "Batıyoruz" sloganıyla basın açıklaması düzenledi.

Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan yeni tedbirler gerekçesiyle dükkanları kapatılan esnaflar, seslerini duyurmak için bugün Kadıköy’de bir araya geldi. Kadıköy Esnaf Derneği, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği, Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Avcılar Cafe Bar İşletmecileri Derneği ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği, bugün saat 15.30’da Kadıköy İskelesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"BÜTÜN YÜK YEME, İÇME VE EĞLENCE SEKTÖRÜNE KESİLDİ"

Açıklamada, "Ülkemizin içinden geçtiği zorlu sürecin hepimiz farkındayız ancak pandeminin getirdiği bütün yükün yeme, içme ve eğlence sektörüne kesilmesine anlam veremiyoruz" ifadelerine yer verildi.

"SORUMLUSU BİZMİŞİZ GİBİ..."

Açıklamanın tamamı ise şu şekilde: "Ülkemizin içinden geçtiği zorlu sürecin hepimiz farkındayız ancak pandeminin getirdiği bütün yükün yeme, içme ve eğlence sektörüne kesilmesine anlam veremiyoruz. Pandeminin yayılmasının sorumlusu bizmişiz gibi davranılmasına anlam veremiyoruz. Yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanıyor."

"ESNAF DESTEK BEKLİYIR ÇÜNKÜ BATIYORUZ"

"AVM ve fabrika gibi işletmeler hala aynı şekilde çalışmaya devam ediyor. Kapalı olan işletmelerin hala kira stopajı, hükumet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizden aldığı vergiden de vazgeçmiyor. Hükumetimiz ne yazık ki Avrupa’daki esnafa verilen ekonomik destekleri örnek almıyor. Esnaf destek bekliyor çünkü batıyoruz!’" ifadelerine yer verildi. [caption id="attachment_100925" align="alignnone" width="1280"] Bilal Gültekin-Garson[/caption]

"VİRÜSTEN DEĞİL AÇLIKTAN ÖLECEĞİZ"

Kadıköy'de garson olarak çalışan Bilal Gültekin, salgın nedeniyle işsiz kaldığını kaydetti ve şöyle konuştu: "Kafeler kapandığından dolayı hem ekonomik destek hem de dükkanların açılmasını istiyoruz. Virüsten değil neredeyse açlıktan öleceğiz artık. Bunu devletin görmesini ve görüp de devletin çare bulmasını istiyorum. Arkadaşlarım da garson ve hepsi de şu an işsiz. Vergiler, kiralar arttı ancak bize hiçbir destek verilmedi."

"SAAT 20.00'DEN SONRA TEKELLERDE BULAŞAN BİR VİRÜS"

Yeldeğirmeni'nde tekel bayii sahibi olan bir yurttaş ise 22.00 yasağına tepki göstererek şöyle konuştu: "Bize yapılan bu haksız ve adaletsiz girişimlere dair sesimizi duyurmak istedik. Bu virüs çok akıllı bir virüs; saat 20.00'den sonra tekellerde bulaşıyor ancak AVM'lerde bulaşmıyor. 22.00 yasağı tamamen bizi yok etmeye yönelik bir yasadır. Bu yasanın ya revize edilmesini ya da tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Madem Avrupa yasalarına uyuyoruz. O halde Avrupa'daki gross marketlerin kapanma saatlerini 18.00'e çıkaralım, tekelleri 22.00'de kapatalım. Gross marketlerin kapanış saatlerini erkene çekemiyorsak o zaman tekel bayiilerin kapanış saatini 24.00 yapsınlar."