Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Şişli Etfal Hastanesi sağlık çalışanları, koronavirüs (Cov,d-19) salgını sürecinde yaşanan problemler ve hastane yönetiminin sorumluluğu ile ilgili Başhekimlikten randevu aldı. Dün sabah saat 08.00'de başhekimlik ile görüşmeye giden SES üyesi 3 sağlık çalışanına, görüşmeye sadece bir kişinin alınacağı söylendi. Sağlık çalışanları da, kendilerine karşı üstten, dayatmacı ve aşağılayıcı bir tavır takınıldığını ifade ederek, görüşmenin gerçekleşemediğini aktardı. Sağlık çalışanları, görüşmeye sadece bir kişinin alınacağının söylenmesi üzerine kendilerine söz verildiği gibi görüşmeye 3 kişi ile gireceklerini belirttiklerini, ancak bu defa da Başhekim Hacı Mustafa Özdemir'in "Sizin amiriniz benim" diyerek sağlık çalışanlarına çıkıştığı kaydedildi. Hastane başhekimliğinin tavrına tepki olarak dün Twitter'da #SendikaBenim etiketi ile kampanya başlatılırken, SES Şişli Şubesi tarafından da bir açıklama yapıldı.

BAŞHEKİM: "BEN BÖYLE İSTİYORUM"

"Koltuktan parmak sallamak yönetim değildir" başlıklı açıklamada, Başhekim Özdemir'in tavrına ve yaşananlara ilişkin şu ifadelere yer verildi: "Sağlık emekçileri olarak pandemi dönemi boyunca bir çok zorlukla karşılaştık. Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçilerinin sorunlarını ve sıkıntılarını dile getirmek için Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimliğine, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şubesi yönetimi olarak randevu talebinde bulunduk. Resmi olarak başvurumuzu yaptık. Hastanede çalışan sendika yöneticimiz ile iletişime geçilip hangi isimlerin geleceği ve kaç kişi olunacağının bilgisi istendi. Biz de şube yönetimi olarak 3 kişinin katılacağını isimlerimizle birlikte bildirdik. Bunun üzerine 20 Kasım 2020 Cuma günü sabah saat sekiz için bir randevu verildi. Başhekim Hacı Mustafa Özdemir ile görüşmek üzere gittik. Kendisinin sorunları çözmek bir yana problemlerimizi konuşmak dahi istemediğini çok net gördük. Başhekim Özdemir pandemi bahanesi ile sadece bir kişiyle görüşebileceğini dile getirdi. Biz de önceden isim verdiğimizi ve bunun üzerine randevu verilmiş olduğunu hatırlattık. Bizler Başhekim Hacı Mustafa Özdemir'in odasının dörtte biri olan yerlerde onlarca sağlık emekçisinin çalıştığını dile getirdik. Kendinizi bu kadar korurken sağlık emekçilerini kim, nasıl koruyor diye cevap verdik. 'Ben böyle istiyorum! aksi halde görüşmüyorum, aranızda anlaşın biriniz gelsin' dedi. Üstten bir tavırla davranmaya devam etti. Bu denli rencide edilmemize karşın, ağır iş yükü altında her an biraz daha ezilen Şişli Etfal Hastanesi’ndeki emekçi arkadaşlarımızın 100 yüze bırakıldığı sorunların çözümü adına Şube eş başkanımız Fadime Kavak görüşmeye girdi. Fadime Eşbaşkan görüşme için belirlenen alanın, viral yüke maruz kalınmayacak kadar geniş ve havadar olduğunu söylemesi üzerine Başhekim 'Siz ne iş yapıyorsunuz' dedi. 'Hemşireyim' cevabını alınca, 'Bana viral yük dersi veremezsin' dedi.

"SİZİN AMİRİNİZİM"

Şube eş başkanımız konuşmasının ders vermek olarak algılanmamasını istedi. Bu hastanede ve diğer hastanelerin çoğunda sağlık emekçilerinin çalışma alanlarının o odanın dörtte biri bile olmadığı, havalandırılması olmayan alanlarda çalışmaya zorlandıkları hatırlatıldı. Aynı başhekim pandemi sürecinin başında herkesin içinde eğitime gelen, maske takan hemşireye neden maske takıyorsunuz, insanları korkutuyorsunuz diye laf etmişti. O zaman Hemşire hanım okuduğu bilimsel yayınlara göre maske kullanmak gerektiğini söyleyince, başhekim Özdemir 'Ben profesörüm, benim söylediğime güvenmiyor musun?' diye çıkışmıştı. Tekrar Başhekimlik odasında yaşananlara gelecek olursak; başhekim Hacı Mustafa Özdemir görüşmede şube eş başkanımıza 'Sizin amirinizim' diyerek devam etti. Eşbaşkan arkadaşımız cevaben; Burada ki görüşmenin ast- üst ilişkisi içinde bir görüşme olmadığını hatırlattı. Sendika temsilcisi olarak Hastane Başhekimi'nin bizim amirimiz olamayacağını, sendika temsilcisi olarak bu koltukta oturduğunu, kendisinin de kurum amiri olarak oturduğunu ifade etti. Yine benzer tavırla 'O zaman sizinle değil, bizim hastanede çalışan arkadaşla görüşürüm (bizim uzun çocuk nerde diyerek Şube yöneticisi arkadaşımız işaret etti) dedi. 'Şube yöneticisi olarak bu hastanenin çalışanlarının sorunları aynı zamanda bizim sorunlarımızdır' dedik. Bu koşullarda görüşemeyeceğimizi dile getirdik. Biz sendikanın yöneticileri olarak hastane yöneticiler ile görüşebilmenin yasal dayanağı olduğunu dile getiriyoruz. Hastanelerimizde Covid ile birlikte yaşanan sıkıntı ve sorunlarımız daha da derinleşmişken, pandemi ile mücadelenin temel yolu alanda çalışanların örgütlü olduğu yapıların sesine kulak vermekten geçmekteyken sağlık çalışanları ötekileştiriliyor ve aşağılanıyor. Muhatap alınmak için büyük apoletler bekleniyor."

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KULAK TIKANAN TALEPLERİ

Sendika, görüşmenin gerçekleşmesi halinde iletecekleri talepleri de sıraladı: "*Koruyucu ekipman konusunda yapılan sınırlandırmaları ve eksik koruyucu ekipman ile çalışma sonucunda enfekte olan sağlık emekçilerinin sayısında artışlar olduğunu, *Polikliniklerde görev yapmakta olan emekçilerin ödemelerinde sorunlar yaşandığını, *Polikliniklerin bulunduğu alanlarda çok riskli bir ortamda çalıştıklarını ve hasta ve hasta yakınları ile temas halinde olduklarını, *Sarıyer Hamidiye Etfal hastanesi birimindeki çocuk acil servisinden hasta sayısı bahane edilip her an eleman çekilerek sayıların azaldığını, pandemi sonrası iş yükünün iki katına çıkmış olduğunu, sağlık emekçilerinin artık dinlenme olanakları olmadığı gibi yemeğe dahi çıkamadıklarını, *Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi'nde verilen yemeklerin tadının tuzunun olmadığı ve miktar olarak yetersiz ve doyurucu olmadığını, *Acil serviste artan iş yükü ve alanda çalışan personel yetersizliğinden şikayetlerimizin olduğunu, *Acilden Covid-19 alanı diye adlandırılan yerde hastaların bekleme sürelerinin çok fazla olduğunu, *Son 1 ay içinde 15 sağlık emekçisinin Covid-19 pozitif olduğu, hastanede yatıp tedavi altında olan arkadaşlarımızın varlığını hatırlatmak istedik."

"BU TAVRIN İLK OLMADIĞINI BİLİYORUZ"

Sendika tarafından yapılan açıklama, şöyle sonlandırıldı: "Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'na bağlı yöneticiler olarak şunu söylüyoruz ki; sendika yöneticileri başhekimlerden emir almaz ve hiçbir kurum yöneticisi sendika yöneticilerinin amiri olamaz. Meşru ve fiili mücadeleden asla vazgeçmeyen bizler, sendikal mücadele verirken hiçbir yöneticinin, idarenin ya da hükümetin kapıkulu olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Bizler sağlık emekçileri olarak Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Hacı Mustafa Özdemir'in çalışanlara karşı bu tavrının ilk olmadığını biliyoruz. Sağlıkta şiddetin, kurum amirlerinin mobbing, ötekileştirme, aşağılama gibi şiddet türlerini de önleyecek şekilde ele alınmasını talep ediyoruz. Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Hacı Mustafa Özdemir'i bu tavrından dolayı kınıyoruz."