Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 8 üyelerinin kamu görevinden ihraç edilmesine tepki gösteren Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yanık, “Bütün üyelerimiz görevlerine derhal geri dönmeli, bu hukuk dışı uygulamalardan derhal vazgeçilmeli” dedi.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Diyarbakır Şubesi, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 8 üyelerinin kamu görevinden ihraç edilmesine tepki gösterdi. Tüm Bel-Sen, açığa alınan 34 üyelerinden 8’nin Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 35’inci maddesinde yapılan geçici değişikliğe dayanarak ihraç edilmesine ilişkin sendika şubesinde basın toplantısı düzenledi.

“ASIL SUÇLULAR ARAMIZDA GEZİYOR”

Toplantıda, açıklama yapan TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık, ülkenin kaos içinde bulunduğunu ve bu kaosun her gün derinleştiğini belirterek, “Ülkeyi kendi tekelinde yürüten iktidar hedefine işçi ve emekçileri, sendikaları, odaları, partileri ve kadınları da alarak hayatı yaşanılmaz bir hale getirmiştir. Her güne; kadın kurumlarına yapılan saldırı, kadın katliamları, şiddet taciz ve tecavüz olaylarıyla başlamaktayız. Kan donduran bu politika mevcut iktidarın keyfi muamelesiyle sürmektedir. Asıl suçlular aramızda gezerken, ülkede demokratik temelde siyaset yapan kadın aktivistler, yazarlar, düşünürler, sosyalistler dört duvar arasındadır” diye konuştu.

“İKTİDAR KORKU SALMA POLİTİKALARINI SÜRDÜRÜYOR”

HDP’ye yönelik “Kobanê” operasyonuna değinen Yanık, operasyon ve tutuklama politikalarının antidemokratik ve kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “İktidar kendisine muhalif olan bütün kesimleri hukuksuzca ya tutuklamakta ya işinden etmekte ya da korku salma politikaları sürdürmektedir. 15 Temmuz’da darbe gerekçesiyle OHAL ile uzun bir süre yönetilen ülkede yüzbinlerce insan ihraç edilmiştir. Doğu’daki bütün belediyelere kayyum atamakla yetinmemiş, binlerce belediye çalışanını işinden emeğinden etmiştir. Sadece Diyarbakır ve ilçe belediyelerimizden toplamda 300 üyemiz ihraç edilmiştir. İhraç edilen üyelerimiz ile ilgili herhangi bir disiplin cezası adli ya da idari hiçbir soruşturma olmaksızın hukuka aykırı bir şekilde ihraç edilmişlerdir” ifadelerini kullandı.

“GÖREVLERİNE GERİ DÖNMELİLER”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 34 üyelerinin yaklaşık 3 yıldır açığa alındığını ifade eden Yanık, açığa alınan 34 üyelerinden 6’sı memur 2’si işçinin geçtiğimiz Cuma günü kamu görevinden ihraç edildiğini kaydetti. Pandemi süreciyle birlikte ekonomik mağduriyetlerin, yoksullaşmanın yaşandığını, işsizliğin arttığına işaret eden Yanık, “İktidarın hâlâ işçinin emekçinin ekmeğini elinden almasının kabul edilebilir hiç bir yanı yoktur. Buradan yetkililere sesleniyoruz; ihraç olan bütün üyelerimiz görevlerine derhal geri dönmeli, bu hukuk dışı uygulamalardan derhal vazgeçilmeli, tüm üyelerimiz görevlerine dönünceye kadar her türlü hukuki ve sendikal mücadelemizi devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.