Kargo işçileri pandemi dönemi ağır çalışma koşulları ile sık sık gündeme gelirken, TÜMTİS’te örgütlü kargo işçileri toplu iş sözleşmesi ile önemli kazanımlar elde etti. Aras Kargo’daki 5 bin kargo işçisi adına toplu sözleşme imzalayan sendika, güvencesiz ve sendikasız koşullarda çalışan kargo işçilerini TÜMTİS’te birleşmeye çağırdı.

TÜMTİS ile Aras Kargo arasında 2. Dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı. 900’e yakın şubesi, 29 aktarma merkeziyle Türkiye’nin her kentinde faaliyet gösteren Aras Kargo’nun 5 bin çalışanı adına başarılı bir sözleşmeye imza atan TÜMTİS, ücret ve sosyal haklarda yüzde 30’u aşan artış sağlandığını duyurdu. TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu açıklamasına göre, imzalanan TİS uyarınca birinci yılda ücretlere net yüzde 24 oranında zam yapıldı. İkinci yıl ise işçi ücretlerine enflasyon oranında zam yapılması karar altına alındı. Ancak ek bir hüküm konularak “asgari ücret artışının enflasyon oranından yüksek olması durumunda asgari ücret artış oranının dikkate alınması” kararlaştırıldı.

SOSYAL HAKLARDA ÖNEMLİ ARTIŞ

TÜMTİS ile Aras Kargo arasında imzalanan toplu sözleşme halen 30 günlük ücret tutarında olan ikramiyelerin yüzde 33 artışla 40 günlük ücret tutarına çıkarılmasını da öngörüyor. 17 TL olan yemek ücreti 21 TL’ye yükseltiliyor; yakacak, öğrenim, doğum, evlenme yardımlarını içeren sosyal maddelerde yüzde 24 oranında artış sağlanıyor. Resmi ve dini bayramlardaki mesai ücretlerinin yüzde 60 zamlı ödenmesi de toplu iş sözleşmesi kapsamında karar altına alınıyor. Dini bayramlarda işçilere 150 TL’lik market çeki ödenmesi ve taşeronda çalışan işçilerin kadrolu yapılması da toplu sözleşmenin önemli hükümleri olarak öne çıkıyor.

DEMOKRATİK BİR TİS SÜRECİ

TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu, Aras Kargo’da yürütülen TİS sürecine işçilerin etkin biçimde katılımının sağlandığını, her görüşme sonrasında işçilere bilgi verildiğini, kaydedilen aşamaların işçilerle paylaşıldığını duyurdu. TÜMTİS MYK açıklamasında, “Yeni dönem toplu iş sözleşmesi üyelerimizin tamamına yakının onayı alınarak imzalandı. Aras Kargo ile 2. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, Genel Başkanımız Kenan Öztürk, Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz, Genel Mali Sekreterimiz Seyfi Erez, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Muharrem Yıldırım, Genel Eğitim Sekreterimiz Ersin Türkmen ve sendikamız avukatı Oktay Durmaz’ın katılımıyla imzalandı. Görüşmede işveren tarafını Genel Müdür Utku Can Ayyarkın, Mali İşler Başkanı Barbara Hagen, İK Genel Müdür Yardımcısı Selda Özacar, İK Bordro ve Özlük İşleri Operasyon MY Hakan Kılıç, İç Denetim Başkanı Onur Aytekin, Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cem Oğuz, Başhukuk Müşaviri Leyla Albaş, Av. Murat Güvercinci ve Av. Yiğitcan Bozoğlu temsil etti. Sendikamız, kargo ve taşıma işçilerinin hak ve çıkarlarını geliştirme mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Güvencesiz ve sendikasız koşullarda çalışan ve henüz örgütlenmemiş olan kargo işçilerini sendikamızda birleşmeye çağırıyoruz” denildi.