CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sürekli giderek artan iş cinayetlerini meclis gündemine taşıdı.

TBMM insan hakları komisyonu başkanvekili, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, iş cinayetleri konusunda Türkiye’nin Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 3’üncü sırada olduğunu belirterek, 28 Nisan’ın “iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” ilan edilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Tanrıkulu, "Her yıl, 28 Nisan gününü içine alan hafta boyunca işçilerin karşılaştıkları ihlaller, iş cinayetleri, patron ve hükümetin sorumlulukları üzerinde etraflıca tartışılabilecek ve en önemlisi de gerek hayatını kaybetmiş işçilerin yasını tutmak gerekse yeni cinayetlere karşı önlemleri tartışmak son derece anlamlı olacaktır. Böylece bu konuda duyarlılığı artırma fırsatı da doğacağına inanıyoruz" dedi.

MART AYINDA 113 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerini açıklayan Tanrıkulu, buna göre 2012 yılında 876, 2013 yılında bin 235,  2014 yılında bin 736, 2020 yılı mart ayında ise 14’ü Koronavirüs nedeniyle olmak üzere en az 113 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1247092058311049216

"HÜKÜMET İŞÇİLERİ PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKIYOR"

Hükümeti iş cinayetlerinin önlenmesi konusunda sorumluluğunu yerine getirmediğini kaydeden Sezgin Tanrıkulu, "Hükümetin, işçiyi patronların insafına terk eden, iş güvenliği denetimini sıkı bir biçimde yapmayan tutumunun bu cinayetlerde etkili olduğu çok açıktır" diye konuştu.

KANADA ÖRNEĞİ

28 Nisan’ın, 1914 yılında Kanada’da iş cinayetlerinde patron sorumluluğu olduğuna vurgu yapılan ilk hukuki kararın verildiği gün olduğunu belirten Tanrıkulu, aynı tarihte Türkiye’de de iş cinayetlerine, iş yerlerindeki ihmalkârlığa, işçilerin yaşam hakkına ve patronlar ile ilgili bakanlıkların yükümlülüklerine dikkat çekilecek bir gün olması gerektiğinin altını çizdi. Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından, 2001 yılında 28 Nisan’ın “Dünya çalışma ve güvenliği ve sağlığı günü” ilan edildiğini hatırlatan Tanrıkulu, 30’dan fazla ülkede 28 Nisan gününün “iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” olarak kabul edildiğini ifade etti.

HER YIL 2 MİLYON 300 BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Dünyada her yıl 2 milyon 300 bin işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini belirten Tanrıkulu, 28 Nisan’ın “iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” ilan edilmesi ile Türkiye’nin iş cinayetlerinin önlenmesi konusunda önemli bir fırsat yakalayacağını da sözlerine ekledi.