Türkiye'de 1 Mayıs koronavirüs salgını nedeniyle kitlesel olarak kutlanamazken, yurttaşlar bulundukları her yerden 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm dünyayı etkisi altında tutan Koronavirüs Kovid19 salgını nedeniyle dünyada 130 yılı, Türkiye’de 115 yılı bulan tarihinde ilk defa kitlesel etkinliklerle kutlanamadı. Bunun yerine Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs akşamı saat 21:00’da yurttaşlar balkona ve pencerelere çıkarken; siyasi partiler, sendikalar ve STK'lar ise bulundukları yerlerden 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. İşte il il 1 Mayıs kutlamaları:

TAKSİM'DE 1 MAYIS'A MÜDAHALE

İstanbul’da Taksim Meydanı'nda Cumhuriyet Anıtı'na çiçek bırakmak isteyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, Beşiktaş'taki Genel Merkez binası önünde toplandı. 25 kişilik gruba, sokağa çıkma yasağı gerekçesiyle polis müdahale etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

PTT EMEKÇİLERİ İŞYERİNDE KUTLADI

KESK’e bağlı Haber-Sen 1 Mayıs’ı koronavirüs pandemisi ve uygulanan sokağa çıkma yasakları sebebiyle Ankara PTT Başmüdürlüğü Tebligat Merkezinde kutladı. Haber-Sen Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Yaşar Polat, “Gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız bir meta olarak görüyor. İnsanca yaşamak için üretmiyoruz, sermayenin çarkları dönsün diye üretiyoruz” dedi.

TUNCELİ BELEDİYESİ'NİN PANKARTI İNDİRİLDİ

Tunceli Belediyesi tarafından 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle şehir merkezine asılan 1 Mayıs pankartı Tunceli Valiliği tarafından indirildi. Tunceli Belediyesi olayı sosyal medya hesabından duyurdu.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ'NDEN SOSYAL MESAFELİ HALAYLI KUTLAMA

İzmir Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediye emekçileri ile şantiye tesisinde 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı, fırça saplarıyla sosyal mesafeli halay çekerek kutladı.  

TÜRK-İŞ KAZANCI YOKUŞUNA KARANFİL BIRAKTI

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 1 Mayıs işçi Bayramı dolayısıyla 1 Mayıs 1977'te 34 kişinin hayatını kaybettiği Taksim Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.

İZMİR’DE VALİLİK YASAĞINA RAĞMEN 1 MAYIS

İzmir Valiliği, Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Gündoğdu Meydanı’nda yapmak istediği sembolik 1 Mayıs kutlamasına izin vermedi. Bunun üzerine demokrasi güçleri, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımıyla Basmane’de sembolik bir kutlama gerçekleştirdiler.

MERSİN'DE SOSYAL MESAFEYE UYGUN KUTLAMA

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Cumhuriyet Meydanı'nda sosyal mesafeye dikkat ederek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.

TRABZON'DA 1 MAYIS: "BU DÜZEN DEĞİŞMELİ"

Trabzon'da kent meydanında bir araya gelen Trabzon Emek ve Demokrasi bileşenleri "Bu düzen değişmeli" sloganıyla 1 Mayıs kutlaması yaptı.

ADANA'DA YASAĞA RAĞMEN 1 MAYIS UÇURTMASI UÇURULDU

Adana'da Valilik, 1 Mayıs öncesi uçurtma uçurmayı, elektrik tellerine takılıp kesintilere neden olduğu gerekçesiyle yasakladı.  Ancak 1 Mayıs'ı evinde kutlayan bir vatandaş, marş eşliğinde üzerinde “Yaşasın 1 Mayıs, Gıda-İş” yazan bir uçurtmayı göğe saldı.

MERSİN'DE GENEL-İŞ ÜYESİ İŞÇİLER 1 MAYIS'I KUTLADI

Mersin'de Genel-İş Sendikasına üye belediye işçileri, araçlarla konvoy yaparak 1 Mayıs'ı kutladı. Polis engeliyle karşılaşan işçiler, her gün aynı sokak ve caddelerde olduklarını belirterek, tepki gösterdi.

HOPA'DA 1 MAYIS KUTLANDI

Artvin'in Hopa ilçesinde 1 Mayıs Metin Lokumcu meydanında kutlandı. Park önünde toplanan kitle sosyal mesafeyi gözeterek meydana yürüdü. Etkinliğe DİSK Gıda İş, Belediye-İş, SES, Halkevleri,CHP, EMEP, Sol Parti, HDP, ESP, SYKP,TİP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi katıldı. Kutlamada yapılan konuşmalarda çay üreticileri ile işçi sınıfının sorunlarına vurgu yapıldı. Daha sonra araç konvoyu yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

ELAZIĞ’DA 1 MAYIS HOZAT GARAJI’NDA KUTLANDI

Elazığ’da İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ı KESK Şubeler Platformu Hozat Garajı Meydanı’nda yaptığı açıklamayla kutladı. Salgın tedbirleri kapsamında Elazığ Emniyet Müdürlüğü ‘sesli anons’ aracına izin vermeyerek beş kişilik basın açıklaması yapılmasına karar vermişti. Bu kapsamda Eğitim Sen, SES, Haber-Sen, Kültür Sanat Sen ve Yapı Yol Sen adına birer temsilci bir araya gelerek basın açıklamasını gerçekleştirdi.

GEMPORT LİMANINDA İŞÇİLER 1 MAYIS'I KUTLADI

Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan ve Liman-İş sendikasının örgütlü olduğu Gemport limanında işçiler 1 Mayıs'ı kutladı.

LÜLEBURGAZ’DA 1 MAYIS: BİRLEŞİRSEK KAZANIRIZ

Lüleburgaz Emek Platformu, temsili katılımla 1 mayıs kutlaması gerçekleştirdi. İşçi ve emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekilen basın açıklamasında birleşik mücadele çağrısı yapıldı.

ANKARA VE İSTANBUL İTFAİYESİNDE ÇALIŞAN EMEKÇİLER 1 MAYIS’I KUTLADI

Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde çalışan itfaye emekçileri, işyerlerinde çektikleri videolarla, 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutladı. İtfaiyeciler, koronavirüs salgınının, tüm dünyanın, işçi ve emekçilerin omuzlarında kurtuluşunu aradığını gösterdiğini söylediler; örgütlü ve örgütsüz tüm işçilerin 1 Mayıs'ını kutladılar.

ÇORUM'DA YAĞMUR ALTINDA KUTLAMA

Çorum’da 1 Mayıs, Kadeş Barış Meydanı’nda, yağmur altında, fiziksel mesafeye dikkat edilerek kutlandı. Yapılan açıklamada "Yeni bir toplumsal düzen istiyoruz" vurgusu öne çıktı.

SAMSUN'DA TEMSİLİ 1 MAYIS EYLEMİ: "HAYATTA KALMA MÜCADELESİYLE KARŞILADIK"

Samsun'da KESK, DİSK, TÜRK-İŞ, TTB ve TMMOB, İstiklal Caddesi Süleymaniye geçidinde temsili 1 Mayıs eylemi yaparken, Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri de Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Yapılan açıklamalarda, işçi ve emekçilerin bu 1 Mayıs'ı koronavirüs salgınına karşı hayatta kalma mücadelesiyle karşıladıkları vurgulandı.

MALTEPE BELEDİYESİ İŞÇİLERİ 1 MAYIS KONVOYU YAPTI

Maltepe Belediyesi temizlik işçileri 1 mayıs'ı çalışarak karşıladı. Genel-İş üyesi temizlik işçileri 1 Mayıs’ı farklı bir yöntemle kutladı. Taleplerini içeren 1 Mayıs afişlerini çalıştıkları kamyonlara asan işçiler, konvoy oluşturarak 1 Mayıs’ı kutladı.

ODTÜ'DE 1 MAYIS KUTLAMASINA MÜDAHALE

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler, her dilde yazdıkları 1 Mayıs pankartını "Kavaklık" alanına asmak istedi. Ancak ÖGB engelleyerek öğrencilere sert şekilde müdahale etti.

KONYA'DA TEMSİLİ 1 MAYIS KUTLAMASI

KESK Konya Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Konya Şubesi önünde temsili katılımla 1 Mayıs'ı kutladı. DİSK/Genel-İş temsilcilerinin de katıldığı eylemde Eğitim Sen Şube Başkanı Erdal Demiryakan, koronavirüs salgının sınıfsal boyutlarına dikkat çekerek, tüm işçi ve emekçilere birlik, mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu.

KIZIL ORDU MARŞI VE İŞÇİ MARŞI İLE KUTLAMALAR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla bugün saat 21.00’de, ülke genelinde balkonlara ve pencerelere çıkan milyonlarca vatandaş, 1 Mayıs marşı açarak, alkışlarla, sloganlar kutladı. dokuz8HABER ise, Türkiye’nin dört bir yanındaki kutlamaları an be an paylaştı.   *Haberler ve görüntüler Evrensel gazetesi ve dokuz8HABER'den derlenerek hazırlanmıştır.