NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen,koronavirüs salgını nedeniyle getirilen işten çıkarma yasağının 3 ay daha uzatılacağını ve kısa çalışma ödeneği uygulamasının da model değişikliğiyle devam edeceğini açıkladı.

NTV İstihbarat Şefi Ahmet Ergen konuyla ilgili şunları söyledi: "Salgın ile getirilen işten çıkarma yasağı 3 ay daha uzatılacak. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere nakit desteği 3 ay daha sürecek. Kısa çalışma ödeneği uygulaması model değişikliği ile devam edecek. İşverene istihdamı koruması karşılığında teşvik verilmesi gündemde" dedi. Konuyu Twitter üzerinden değerlendiren Birleşik Metal-iş Örgütlenme Uzmanı ve soL Haber yazarı Alpaslan Savaş, " Ücretsiz izni “salgın süresince işten çıkarmayı yasaklıyoruz” diye pazarlamışlardı, salgında işten çıkarmanın diğer biçimi oldu. Patronlar bunu çok sevdi. Kalıcı olsun istiyorlar" diye yazdı. 17 Nisan'da getirilen 3 aylık işten çıkarma yasağı 17 Temmuz'da sonlandırılacaktı. Ancak basına yansıyan bilgilere göre  yeniden getirilecek olan 3 aylık uzatma ile birlikte yasak 17 Ekim'e kadar uzatılmış olacak.

"GÜNDE 39 LİRA ÜCRETSİZ İZİN ÖDENEĞİYLE İŞSİZ SAYILMAYAN YÜZ BİNLER"

Gelişmeleri sosyal medya hesabı Twitter üzerinden değerlendiren Birleşik Metal-iş Örgütlenme Uzmanı ve soL Haber yazarı Alpaslan Savaş,"Ücretsiz izinde yaklaşık 1 milyon kişi var. TÜİK bu kişileri işsiz saymadığı için, işsizlik oranını da düşük göstermiş oluyor. Günde 39 lira ücretsiz izin ödeneğiyle işsiz sayılmayan yüz binler! TÜİK de bunu çok sevdi" ifadelerini kullandı. "Basına kısa çalışma ödeneğinin modeli değişiyor diye yansıttılar" diyen Savaş, "Anlaşılan buna da uzatma gelecek. Ancak ödenekten yararlanma koşullarının eski haline dönmesi olası. Anlamı şu: Önümüzdeki üç ay daha az işçi kısa çalışmada, daha fazla işçi ücretsiz izinde olacak" dedi.

"PATRONA HER TÜRLÜ TEŞVİKE DEVAM"

"Genç ve 50 yaş üstü işçilere “esnek çalışma imkanı” diye pazarlanan yeni bir kazık daha var" diye yazan Savaş, "Bildiğiniz “süreli sözleşme”. Ne kıdem tazminatı var ne ihbar. Belirli süreli sözleşmeleri yaygınlaştırmak patronların başından buyana isteğiydi. Demek ki onlar için fırsat bu fırsat. Ve patrona her türlü teşvike devam.. İşten attın, geri aldın teşvik. Kayıt dışıydı sigortasını yaptın, teşvik. İşten işçi çıkarmadın, teşvik. Sigorta primine teşvik, vergi ödemeye teşvik… Çoğu da işsizlik sigortası fonundan. İşçinin parasını patrona dağıtmaya devam" diye yazdı. Alpaslan Savaş'ın değerlendirmelerine buradan ulaşılabilir.