Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nin verilerine göre geçen yıl 99 bin 588’i, bu yılın ilk iki ayında ise 19 bin 727 esnaf faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı.

Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nin verilerine göre geçen yıl 99 bin 588’i, bu yılın ilk iki ayında ise 19 bin 727 esnaf faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. Salgının başından şubat ayına kadar ise en az 124 bin 910 esnaf iflas etti. BirGün'den Havva Gümüşkaya'ya konuşan Türkiye Esnaf Platformu Sözcüsü Murat Akbaş  hem bir yılda artan psikolojik sorunlarını hem de esnaflarda biriken öfkenin arttığını ifade etti.

''ONLARI İŞSİZLER ORDUSUNA DAHİL EDEBİLİRİZ''

'Bir yılda esnaf, işlevsiz geleceksiz ve umutsuz duruma geldi. Esnaf olmaktan çıkan bir kesim var artık'' ifadelerini kullanan Akbaş, ''Onları işsizler ordusuna dâhil edebiliriz. Bunlar pandeminin başladığı günden bu yana yasaklar kapsamında ilan edilen ve hiç açılmayan bar, gece kulübü gibi yerler. Bu kesimler ciddi anlamda tasfiye oldu. Bir birikimi olanlar belki yeniden dükkânlarını açabilir ama büyük çoğunluğu artık dükkân açacak durumda değil. İkincisi de aslında açılan ve kapalı olanlar. Bunlar da kafeler kafe barlar bunlar da tasfiye olmakla yüz yüzeler. Bilinçli olarak adım adım bu noktaya taşındı. Hem bu kesimde iş yapanlar mevcut iktidara muhalif kesimlerden oluşuyor. Sigara yasakları oldu. Hatırlarsanız bundan yıllar önce yerel yönetimlerde içki ruhsatı almak için çok ciddi zorluklar çıkarmaya başladılar. Çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız hem sosyal hem ideolojik hem de kültürel olarak bir baskı var'' ifadelerini kullandı.

"EVİMİZİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORUZ"

Akbaş, ayakta kalan esnaflarında iflasın eşiğinde olduğunu belirterek, ''Sadece Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’na kayıtlı 2 milyon 39 bin 195 kayıtlı esnaf var. Bunlar sadece esnaflar odasına kayıtlı olanların sayısı. İflasla karşı karşıyayız. Evimizin ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Aileler yıpranıyor, kopmalar oluyor. İhtiyacımınız olan tek şey ekonomik destek. Çok geniş bir kesim yardım alamadı. Aileleriyle birlikte neredeyse 25-30 milyonluk bir kesimden bahsediyoruz. Kantin, büfe, restoran, lokanta, kafe, bar, berber, kuaför, kıraathane… Biliyor musunuz, Türkiye’de 700 küsur tane kıraathane var. Bu bizim bin yıllık kültürümüzün ürünü ama hepsi yoksullukla karşı karşıya'' diye konuştu.

''ESNAF DA AKP'DEN KOPUYOR''

''AKP iktidara geldiğinde bir esnaf partisi olduğu iddia edilirdi. Şimdi bunu söylemek mümkün mü?'' sorusuna cevap veren Akbaş, şöyle konuştu: ''2002’den sonra iktidara gelen AKP bir kutuplaşma yarattı. Ülke polis devletine dönüştü. İktidar, baskıyı yasaklamayı büyüttü. Bu bir parçalanmaya neden oldu. Güç biriktirmek olarak düşünebiliriz. Şimdi nereye bakarsak bakalım hemen hemen tüm kesimlerde çok ciddi tepkiler yükseliyor. Esnaf da AKP’den kopuyor ama başka bir yerde birikiyor. Kararsızlar birikiyor. Her kesimden umudunu kesmişler. Bugün gri alan dediğimiz kararsızlar baktığımızda yüzde 36 gibi bir orana çıkmış durumda.''