Haber: Ümit İşbakan

 Sayıştay raporunda OBB’nin usulsüzlüklerinin 17 maddede toplandığına dikkat çeken Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, “Usulsüzlüklerin hemen hemen tümü para işleri. İhaleler kurallara göre yapılmamış, yandaşlar korunmuş, belediyenin kaynakları kamu yarına kullanılmamış. Hatta ilçe belediyelerinin otoparklardan kazanılan payları da ödenmemiş. Bu kadar usulsüzlük yapıldığı halde bir yaptırım uygulanmıyor. Tek adam yönetimi kendi belediyelerini korurken muhalefet belediyelere uydurma gerekçelerle soruşturma açıyor, kayyım ataması yapıyor. İktidar da AKP belediyeleri de kamu yararına uygulamalardan uzak duruyor.” dedi.

 Yandaşlar korunuyor

 Sayıştay raporunda yandaşların korunduğuna dikkat çeken Uzun, “Sayıştay raporunda kiraya verilen işyerlerinin ruhsatsız çalıştığı, belirtiliyor. Bu nasıl bir iş ki, OBB’nin kendi yerinde ruhsatsız çalışma olabiliyor? Kim bu korunan, usulsüz çalışmalarına göz yumulanlar? Bu işyerleri kiralarını da zamanında ödemiyor ve yasal uygulamalar yapılmıyor. OBB yönetiminin açık açık yaptığı kayırma ortadayken soruşturma açılmıyor. Muhalefet belediyelere de olmadık gerekçeler bulunarak soruşturmalar açılıyor, kayyımlar atanıyor. Bu gerçekleri halkın bilmesi için mücadelemiz sürecek.” dedi.

 İşçiler alanları olmayan yerde çalıştırılıyor

  OBB yönetimi işçileri alanları dışında da çalıştırdığı ortaya çıktığını belirten Uzun, “OBB yönetimi işçileri alanları dışında zabıta olarak da kullanmış. Sahte polis gibi bir uygulama yapmış. Zabıtaların ayrı yasa ve yönetmeliği olduğu gibi özlük hakları da başka. Yani zabıta memur kadrosunda. İşçiyi memur kadrosunda çalıştırıp sosyal haklarını kullandırmaması kabul edilemez. Bu yasa dışı çalıştırma nedeniyle de OBB yönetimine soruşturma açılmıyor. Yani her tarafta usulsüzlük ve kayırma söz konusu.” dedi.

 Sınav iptal edildi, kadrolar vekaletle yönetiliyor

 Sayıştay raporunda kurum yöneticilerinin vekaletle görev yaptıklarının belirlendiğini söyleyen Uzun, “OBB yönetimine göre en iyi yönetme biçimi her an görevden alınabilecek kadrolarla yönetmektir. O nedenle müdürlüklere vekaleten atama yapılıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi daha önce “müdürlük sınavı” yapmıştı. Kendi kadroları başarısız olunca sınavı iptal etmişlerdi. Çalışanların hakkı yeniyor, asil atama yapılması gerekirken vekaleten yönetme temel politika oluyor. Yani keyfiyet egemen.” dedi.

 Çöp tesisleri de sorunlu

 Çaybaşı İlküvez’de yapılan çöp tesisinin usulsüzlüklerinin çok olduğunu vurgulayan Uzun, “Çevre kirliliğinin üst boyutta olan çöp tesisi hakkında halkın tepkileri çoktu. Çevreyi kirletmekten dolayı cezalar verildi. Sayıştay raporu Altınordu, Ünye ve Çaybaşı çöp tesislerinde kiracının ödemesi gereken paraların da ödenmeği vurgulanıyor. Sayıştay raporu şöyle:  “Altınordu İlçesinde bulunan mevcut mekanik ayrıştırma- atıktan türetilmiş yakıt hammaddesi hazırlanma tesisi, Ünye İlçesinde yapılması planlanan mekanik ayrıştırma tesisinin işletilmesi ve Çaybaşı İlçesinde yapılması planlanan katı atık düzenleme depolama tesis inşaatlarının yapımı, işletilmesi ve aynı sahada elektrik enerjisi üretilmesi işinde Kiracı firmanın sözleşme hükümlerine aykırı olarak ödemesi gereken belediye payını eksik ödediği görülmüştür.” Belediye kamu kaynaklarını şirketler lehine kullanmaya devam ediyor.” dedi.

 Peşini bırakmayacağız

 Sayıştay raporundaki aksaklıkların unutulmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Uzun, “Ben yaptım, oldu dönemi yaşanıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Halkın gerçekleri bilmesi için mücadelemiz sürecek. Belediye kaynakları yandaşlara değil, halk için kullanılmalı.” dedi.