Haber: Erhan Akbaş

Erciş Belediyesi’nin 34 milyon 700 TL yatırımla kurmak istediği asfalt şantiyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED raporu verilmediği gerekçesiyle durduruldu. Belediye, yeni bir alan arayışında.

Erciş Belediyesi’nin Asfalt Şantiyesi Projesi Durduruldu

Van’ın Erciş ilçesinde 34 milyon 700 TL yatırımla temeli atılan asfalt şantiyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın engeline takıldı. 1 Eylül 2024 tarihinde Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ın katılımıyla temeli atılan şantiyenin, çevresel uygunluk gerekçesiyle ÇED raporu alamadığı açıklandı. Şantiyenin kurulacağı alanı inceleyen yetkililerin, çevresel ve ekolojik faktörleri göz önünde bulundurarak aldıkları belirtildi.

1 E9 A1128

“Şantiye Alanı Çevresel Risk Taşıyor”

Yapılan incelemelerde, şantiyenin kurulacağı alanın çevresel ve ekolojik açıdan risk taşıdığı, şantiyenin bir kum tepesine kurulmak istenmesi nedeniyle heyelan riskinin olduğu, hemen yakınında akan bir akarsu yatağının bulunması ve İnci Kefali Balığı’nın üreme alanına yakın olması gibi faktörlerin dikkate alındığı öne sürüldü. Ayrıca, alanın hemen önünde Van-Ağrı karayolu ve bir sosyal tesisin bulunması da kararda etkili oldu.

Çevre Örgütleri ve Gazeteciler Uyardı, Uyarılar Dikkate Alınmadı

Asfalt şantiyesi projesinin yapımına başlanacağını Erciş Belediyesi ilk duyurduğunda, çevre örgütleri ve bazı gazeteciler alanın uygun olmadığına dair uyarılarda bulunmuş projenin ekolojik dengeyi bozabileceği ve çevresel riskler yaratabileceği belirtilmişti. Ancak belediye yönetimi, gerekli tüm izinlerin alındığını belirterek, projenin hızla başlayacağını ifade etmişti. Gelinen noktada ise gerekli izinlerin alınmadan şantiyenin yapımına başlandığı ortaya çıktı.

Baran Bilici

Gazetecilere Yönelik Sert Sözler

Projenin durdurulması üzerine bazı gazetecilerin bu konuyu gündeme taşımasıyla, belediye meclisini toplayan Eşbaşkan Baran Bilici’nin gazetecilere yönelik “kimden izin aldılarda yayınladılar, bize sormadan nasıl yayınlarlar, bu bir ihanettir” gibi sözlerle gazetecileri hedef aldığı iddia edildi.

Gazetecilerin proje durdurulduktan sonra şatiyenin nereye kurulacağına dair sorduğu sorulara ise Bilici telefonlarını engelleyerek cevap verdi.

Eşbaşkan Güler Temel: “Uygun bir alan belirleyip, şantiyemizi kuracağız

Konuyla ilgili Haber Erciş’e konuşan Erciş Belediyesi eşbaşkanı Güler Temel; “Anlaşma yapmış olduğumuz firmanın kuracağı plentin mobil ve taşınabilir olduğu için ÇED raporuna gerek olmadan kurulduktan sonra üretime başlayabileceğini bize söylemişlerdi. Bununla ilgili bir kaç ilden de örnekler gösterdiler herhangi bir ÇED raporuna gerek kalmadan kurup üretime başladıklarına dair. Önceki ay temelini attık bu ay tam kuruluma başlayacağımız sırada bu karar alındı. Yapılan bu uygulamanın tamamen siyasi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Güler Temel, konuşmasının devamında ise alsfalt plentinin bu hafta içersinde geleceğini yeni bir alan belirlemek için çalışmalara başladıklarını, projeyi en kısa süre içerisinde hayata geçirerek ilçe halkına kazandıracaklarını söyledi.