Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  9-11 Temmuz günlerinde gerçekleştirilecek NATO’nun 75. Yıl Zirvesi’nden bir hafta önce Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Astana’da bir araya geldi.

Görüşme öncesinde konuşan kameraların karşısına geçen iki lider kısa birer konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Onunla ilgili ciddi adımlar atabileceğimize inanıyorum. Sizleri en kısa zamanda ülkemde ağırlamayı bekliyorum” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, “Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor. Türkiye ile stratejik projelerimizi planlı şekilde hayata geçiriyoruz. Geçen yıl 6,7 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti, turizmde rekor kırdık” diye konuştu.

GÜNDEMDE NELER VAR?

İki liderin gündeminde Ukrayna-Rusya savaşının yanı sıra İsrail-Hamas çatışmaları, diğer bölgesel konular ve ikili ilişkiler de yer alacak.

Bölgesel konular arasında Suriye ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin canlandırılmasının da yer alması öngörülüyor.

Erdoğan’ın bir hafta sonra ABD’nin başkenti Washington’da yapılacak NATO Zirvesi’nin de en önemli gündem maddesi, Rusya tehdidine karşı ittifakın ortak savunma ve caydırıcılık seviyesini artırmak ve Ukrayna’ya desteğin uzun vadeli ve sürdürülebilir şekilde yeni mekanizmalarla sağlanması olacak.