Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde (COP28) AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İskoçya görüşmesi protokol krizi yarattı.

Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf ile görüşmesinde İngiliz yetkililerin olmaması nedeniyle Birleşik Krallık yönetimi, İskoçya'yı tehdit etti.

Krallık, İskoç bakanlara sunduğu 'Dışişleri Bakanlığı desteğini' geri çekebileceğini söyledi.


Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, İskoçya'da iktidarda bulunan İskoç Ulusal Partisi'ne (SNP) gönderdiği mektupta şunları sarf etti:

"Bu toplantıda bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin bulunmaması, devredilen hükümet bakanlarının yurt dışı ziyaretlerine Dışişleri Bakanlığı desteğine ilişkin kılavuzumuzdaki protokollere aykırıdır"

"HER TÜRLÜ TEHDİT YANLIŞTIR"

Yusuf'un sözcüsü ise Cameron'a görüşme hakkında bilgi verildiği ve toplantıya da davet edildiğini aktardı. Bu tarz zirvelerde 'zamanlamanın değişebileceğini' söyleyen sözcü, şu ifadeleri kullandı:

"COP28 gibi etkinliklerin doğası gereği zamanlamalar son dakikada değişebilir ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmek için uygun olan zamanda başka bir yerdeydi. İngiltere hükümetinin İskoç hükümetinin uluslararası angajmanını kısıtlamaya yönelik her türlü tehdidi yanlıştır ve İskoçya'nın çıkarlarına aykırıdır"