Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tarihi görüşmesi ardından hem görüşmenin içeriği, hem de basına yansıyan bazı görüntülerle ilgili haberler, kulisler ve tartışmalar gecikmedi. 

Erdoğan - Özel görüşmesi, CHP’nin 47 yıl sonra birinci parti olduğu ve AKP’nin ise kurulduğu günden yani 22 yıldan sonra ilk kez ikinci parti olduğu 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası girilen yeni dönemin tarihi anlarından birisi olarak kayıtlara geçti. 

8 YIL SONRA GELEN TARİHİ GÖRÜŞME 95 DAKİKA SÜRDÜ

AKP ile CHP liderlerini de 8 yıl sonra bir araya getiren görüşme, Özgür Özel’in görüşmeyi “Külliye dışında bir yerde mümkünse Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirme” tercihini de dikkate alarak AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşti. 95 dakika sürdüğü açıklanan görüşmenin ardından liderlerden herhangi bir açıklama gelmedi, ancak yaşananlarla ilgili pek çok kulis haber kısa süre içinde yayıldı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Erdoğan'ın ziyaretten memnun olduğunu söyleyerek, “Olumlu bir havada geçmiştir ziyaret. Sayın Cumhurbaşkanımız, diyaloğun devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Kendi takvimlerine uygun bir zamanda iade-i ziyaret gerçekleştireceklerdir” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonrası gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan Özgür Özel, "Olumlu bir atmosferde gerçekleşti. Olumlu sonuçlar doğuracağına dair iyimserim. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri takip edeceğim. Müzakere ve mücadeleyi birlikte yürüteceğiz" dediği Saymaz tarafından açıklandı.

Kasım başında yapılan CHP Kurultayı’ndan sadece dört ay sonra 31 Mart seçim sonuçlarıyla partisini 47 yıl sonra birinci parti konumuna taşımayı başaran Özgür Özel, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. AKP Genel Merkez kapısında AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından karşılanan Özgür Özel ve beraberindekiler, tokalaşmanın ardından genel merkeze geçti. İki lider arasındaki tarihi görüşme saat 16.04'te başlayarak 17.36'a kadar sürdü.

'BOŞ SANDALYE' AYRINTISININ BİR ANLAMI VAR MI? 

Görüşmede, Özel'in yanında eski Washington Büyükelçisi ve CHP Milletvekili Namık Tan yer alırken, AKP heyetinde de Elitaş hazır bulundu. Basına verilen toplu karede ise Erdoğan’ın yanındaki boş sandalye dikkat çekince  AKP’den kısa süre içinde açıklama geldi. Açıklamaya göre; boş koltuk ve oturma düzeni herhangi bir anlam içermiyor. Odanın mevcut oturma düzeni korunarak Özel kabul edildi.

GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULDU?

Bugün gerçekleşen tarihi görüşmenin ana gündem maddesi ise hükümetin ısrarcı olduğu yeni anayasa çalışmaları ve seçim sonuçlarıydı. Erdoğan’ın CHP’nin desteğini beklediği, Özel’in ise ‘mevcut anayasa tam uyum olmadan olmaz’ şerhi düştüğü yeni anayasa tartışmasının görüşmede nasıl ele alındığı merak konusu olurken, CHP liderinin Erdoğan’la görüşmede yargı krizi, ekonomik kriz, emekli maaşları ve hak ihlallerini de gündeme getirdiği öğrenildi. 

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar da Erdoğan- Özel görüşmesine dair yeni detayları da yazdı. Edinilen bilgiye göre Özel, oturma düzeninden memnuniyetsizliğini görüşmenin en başında dile getirdi. Erdoğan, bu düzenin nezaketsizlik olarak algılanmaması için Özel Kalem Müdürü’ne iade-i ziyaret planlamak gerektiğini söyledi. Görüşmede CHP Milletvekili Namık Tan, steno yöntemi ile not tuttu.

ERDOĞAN'DA ÖZEL'E SEÇİM BAŞARISI NEDENİYLE TEBRİK

Karşılıklı olarak hediyelerin takdiminin ardından Erdoğan, seçim sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundu. CHP’nin Özel’in seçilmesiyle bir ivme kazandığını ifade eden Erdoğan, Özel’i seçim başarısından dolayı tebrik etti.

VERA'NIN FOTOĞRAFLARINI ERDOĞAN'A VERDİ: VERE BABASI CEZAEVİNDEYKEN BÜYÜYOR

Özel, Erdoğan’a Gezi Davası’ndan tutuklu bulunan Tayfun Kahraman’ın kızı Vera’nın iki fotoğrafını verdi. Bu fotoğraflardan birinde Vera Kahraman babası cezaevine girmeden, diğerinde de girdikten sonra görülüyordu. Özel bu fotoğraflarla Vera Kahraman’ın babası cezaevindeyken büyüdüğüne vurgu yaptı.

ÖZEL FİLİSTİN KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ DOSYAYI ERDOĞAN'A VERDİ

Özel, Erdoğan’a dış politika konusunda bazı dosyalar da iletti. Bu dosyalardan birinde Filistin konusunda 120 lidere gönderdiği mektubun İngilizce ve Türkçe versiyonu yer aldı. Ayrıca SPD Kongresi ve Sosyalist Enternasyonel Toplantısı'nda yaptığı konuşma metinlerini yazılı olarak iletti. Özel, Türkiye’de muhalefet partisi, yurt dışında Türkiye’nin partisi olduklarını ifade etti.

Görüşmede Özel’in daha önce gündeme getireceğini ifade ettiği yeni anayasa, hasta tutuklular, Gezi tutukluları, Can Atalay’ın tutukluluğu, AİHM kararlarının uygulanmaması, kamuda işe alımlarda mülakat uygulaması, ekonomik sıkıntılar, atanmayan öğretmenler, kayyım atamaları, emeklilerin düşük ücretleri gibi tüm başlıklar detaylıca ele alındı.

HASTA TUTUKLULAR ADALET BAKANI'NA İLETİLECEK

Özel görüşmede hasta tutuklular konusunu gündeme getirdi. Erdoğan, bu konuyu Adalet Bakanı'na ileteceğini söyledi. Mülakat uygulaması için de bazı mesleklerde mülakat uygulamasının gerekliliğine vurgu yaptı.

ERDOĞAN BEKLENDİĞİ GİBİ ANAYASA GÜNDEMİNİ AÇTI

Görüşmede yeni Anayasa konusunu Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un devam eden görüşmelerine de atıfta bulunarak Erdoğan gündeme getirdi. Özel, mevcut anayasanın uygulanmadığına dair eleştirilerini bu görüşmede de dile getirdi. Anayasanın uygulanmadığı bir ortamda yeni anayasa konuşulmasının doğru olmayacağını ifade etti.

UYGULANMAYAN AİHM VE AYM KARARLARINA VURGU

Özel, uygulanmayan Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına ve bu durumun yarattığı mağduriyetlere de dikkat çekti.

BELEDİYELERİN ENGELLENEN HİZMETLERİ

Belediyelerin hizmetlerinin engellenmemesi gerektiğine de vurgu yapan Özel, bu durumun belediyelerin hizmet üretmesini zorlaştırdığını kaydetti. Kayyım uygulamaları da görüşmede gündeme geldi ve Özel tarafından eleştirildi.

15 TEMMUZ DEĞERLENDİRMESİ

Görüşmede 15 Temmuz darbe girişimi de gündeme geldi. Özel o gece kendisinin de TBMM’de bulunan vekiller arasında olduğunu hatırlattı ve 15 Temmuz’un tiyatro olduğu iddialarına itibar etmediğini ifade etti.

ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E 15 TEMMUZ TEŞEKKÜRÜ

Bu noktada AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş "Özgür Bey o gecenin gazisidir, Meclis'te bizimleydi” dedi ve Erdoğan Özel’e teşekkür etti.

GÖRÜŞME ERDOĞAN’I GÜÇLENDİRİR Mİ?

İki lider görüşmelerin faydalı olduğu ve devamının gelmesinin gerektiği konusunda fikir birliğine vardı. Görüşmede resmi bayramlarda buluşma, dini bayramlarda telefonla görüşme konusunda da mutabık kalındı.

CHP kaynakları bu görüşmenin normalleşmenin işareti olduğunu söyledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı güçlendireceği yönündeki eleştirilere dair "Bizim önceliğimiz halkın sorunlarının çözülmesi. Kimin güçlenip güçlenmeyeceğine bakmıyoruz" değerlendirmesini yaptı.