EMEK DÜNYASI

Erdoğan'dan metal işçilerine grev yasağı

Abone Ol

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında aldığı grev kararı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından “Milli Güvenlik” gerekçesiyle ertelendi.

Grevlerin fiilen yasaklanması anlamına gelen karara göre Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'yla (MESS) DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 4’ü MESS üyesi olan ve trafo sektöründe bulunan 5 işletmede (GridSolutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo) grev uygulaması  başlamıştı. Hitachi işletmesinin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu'daki fabrikalarında 4 Aralık’ta başlayan greve yeni işyerlerinin de katılmasıyla grevde olan işçi sayısı 2 bine çıkacaktı. 

İki yıllık süreci kapsayan sözleşme için MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) yüzde 36,5 teklif ederken, işçiler ise yüzde 125 istiyor. Anlaşma olmayınca grev kararlarına yenileri eklendi.

Talep yüzde 125, patronlar sadece yüzde 36.5 öneriyor 

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işveren tarafının kârdan ödün vermemeye çalıştığını söyleyerek “Hitachi işletmesinin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu'daki fabrikalarında 4 Aralık’ta başlayan grev, 8 gündür devam ediyor. Metal iş kolundaki işçiler yalnızca İstanbul’da değil, Balıkesir Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik fabrikasında da 19 Aralık’ta greve çıkacak. Böylece 9 fabrikada 2 bin işçi greve çıkmış olacak”

Üç fabrika daha greve çıkacak 

Toplu sözleşme döneminde olan metal işçileri, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) yüzde 36.5'lik teklifini kabul etmedi. Birleşik Metal İş Sendikası, 4’ü MESS üyesi olan ve trafo sektöründe bulunan GridSolutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo fabrikalarındaki grevlerine devam ederken, 3 fabrikada daha greve çıkma kararı aldılar.  Fiilen yasaklama olarak algılanan "erteleme" kararına karşı sendika cephesinde henüz bir açıklama yapılmazken, tüm çalışanların yarısını doğrudan ilgilendiren ve en büyük toplu iş sözleşmesi olarak değerlendirilen asgari ücret belirleme görüşmelerinin başladığı bu günlerde daha yüksek ücretler için greve çıkan metal işçilerinin anayasal hakkı olan grevin "milli güvenlik" gerekçesiyle yasaklanması dikkat çekici bulundu. 

Haber: Feyza Çebi