AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kütahya'da miting düzenledi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in emekliler için "seyyanen zam" önerisine tepki gösterdi.

Erdoğan, "Birileri çıkıyor emekli maaşlarına 10 bin lira, 7 bin lira seyyanen ekleyelim diyerek kendi akıllarınca emeklilerimizi tahrik ediyor" dedi. Erdoğan yurttaşlardan yine "sabır" istedi.

Erdoğan şunları sarf etti:

"Birileri çıkıyor emekli maaşlarına 10 bin lira, 7 bin lira seyyanen ekleyelim diyerek kendi akıllarınca emeklilerimizi tahrik ediyor. 16 milyon emeklimiz var. Emekli maaşlarına 7 bin lira eklemek demek, bütçeden yaklaşık 1,4 trilyon liralık 10 bin lira eklemek demek. 1,9 trilyon liralık bir kaynağı buraya aktarmak demektir. Mevcut maaşların tutarından söz etmiyorum. Sadece 7 bin lira ya da  10 bin lira olarak ifade edilen ek artışın maliyetini anlatıyorum.

2024 yılı boyunca ülkemizde tek çivi çakmasak, tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bile bu gideri karşılamaya yetmiyor. Aynı şekilde deprem harcamalarının tamamını bu iş için kullansak yine yeterli gelmiyor. Eğitime, sağlığa tek kuruş harcamadan her birinin tüm bütçesini buraya aktarsak ucu ucuna ya kurtarıyor ya kurtarmıyor. Askeriyle, polisiyle, eğitimcisiyle, sağlıkçısıyla velhasıl tüm işçisi ve memuruyla devletin çalışanlarının yarısından fazlasına maaşlarını vermesek o zaman belki bu ilave gideri karşılayabiliriz. Burada konuştuğumuz emeklilerimizin mevcut maaşlarının maliyeti değil, yapılması istenen ilave artışların tutarıdır. Seyyanen artışların, emekli maaşları arasında yol açtığı adaletsizliğin de farkındayız.

Bu ülkenin ve bu milletin asırlık meselelerini nasıl biz çözdüysek, bugünkü sıkıntıların üstesinden gelecek olan yine biziz. Milletimizden sabır ve metanet istiyoruz"

ÖZGÜR ÖZEL NE DEMİŞTİ?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, emekli maaşlarıyla ilgili şöyle konuşmuştu:

"Uzun süredir şunu söylüyoruz. Bir kere Recep Tayyip Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı bir asgari ücret değildi, 1,5 asgari ücretti. Bugünkü asgari ücrete göre hesaplarsanız 25 bin liraydı.

Son çekilen en düşük emekli maaşı kaç para? 7 bin 500 lira. Güya zam yaptılar, 10 bin lira yaptılar. Asgari ücretin yüzde 55. Bu yetmez, bu açlık, sefalet, yoksulluk demek. Şimdi ben diyorum ki, en az bir asgari ücret yapın, ilk adım.

Sonra da 1,5 asgari ücrete çıkarın. Yapmayız diyorlardı, uzun süre dile getirdik. Şimdi seyyanen zam konuşuluyor. Öyle 1-2 bin lira değil. İlla seyyanen zam vereceksen 7 bin lira vereceksin ki en düşük emekli maaşı önce asgari ücret olacak.

Bu da yetmez, bunu yapıp orada bırakmak yetmez. Yazacağız kanuna en düşük emekli maaşı asgari ücrettir. Asgari ücret arttı mı, en düşük emekli maaşı da artacak. 7 bin liralık seyyanen zammı kabul edebiliriz.

Herhangi bir seyyanen zam yeterli değil. En az 7 bin lira olmalı. Yetmez, kanuna bundan sonra en düşük emekli maaşının asgari ücretle birlikte artacağı yazılmalıdır"