Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün beraberindeki üst düzey heyetle birlikte Almanya’yı ziyaret etti. Önce mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’le görüştü. Bild Gazetesi, bu görüşmeyi “Erdoğan’a soğuk karşılama” başlığıyla gördü. Ardından Şansölye Olaf Scholz’la 2 saatlik bir akşam yemeği yiyen Erdoğan, yemek sonrası ortak basın toplantısında konuştu. Toplantıdan sonra günübirlik ziyaretini sonlandıran Erdoğan, özel uçağıyla Türkiye’ye geri döndü.

TÜRKİYE'DEN ALMANYA'YA GİDEN SIĞINMACILAR VE İMAM ATAMALARI

Zeit’ın hükûmet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; ikili görüşmede, Olaf Scholz, Almanya’da kalma hakkı olmayan Türkiye’den gelen sığınmacıların geri gönderilmesinin hızlandırılmasını istedi. Scholz, bunun için güvenilir bir mekanizme kurulmasından yana. İkili ayrıca, Almanya’nın imam eğitimini genişleterek, Türkiye’den imam atanmasının kademeli olarak sonlandırılması konusunda anlaştı.

İMAM ATAMALARI TARTIŞILIYORDU

Geçtiğimiz haftalarda, Almanya'nın eski Sağlık Bakanı ve Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, ülkedeki camilerde görev yapan imamların maaşlarının Almanya tarafından ödenmesini istemiş ve "Camilerin çoğunun yurtdışından finanse edilmesi ve imamların Türk devlet çalışanları olması artık kabul edilemez. Bizim Türk cami cemaatlerine değil, Alman cami cemaatlerine ihtiyacımız var. Hatta bunun için gerekirse anayasa bile değiştirilebilir" demişti

Spahn, camilerin Alman vergi mükelleflerinin parasıyla finanse edilmesinin bile düşünülebileceğini belirterek, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser'e yabancı imamlara vize verilmesini durdurması çağrısı yapmıştı. Daha önce benzer çağrıyı CDU lideri Friedrich Merz de yapmıştı.

Merkezi Köln'de bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Almanya'da yaklaşık 900 cami bulunuyor.

GAZZE TARTIŞMASI

Tartışmalı Gazze meselesinde ise öncelikli olarak Gazze’deki insani duruma, Hamas’ın elindeki rehineleri serbest bırakmasına ve bölgesel gerilime odaklanıldı. Scholz, görüşmede, ‘İsrail’le olan dayanışmalarının ve Hamas’ın terörist saldırılarını lanetlediklerinin’ altını çizdi.

Erdoğan ise görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, “Gazze’de hepimizin önceliği ateşkesin ve insani yardımların engelsiz olarak akışının sağlanmasıdır. Binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü mü, öldürdü. Hastaneleri yok etti mi, etti. İbadethaneleri, kiliseleri vuruyor mu, vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsızım” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın bu ifadeleri sonrası, Alman basını, ziyareti 'Utanç ziyareti' olarak manşete taşıdı ve Scholz'un 'Erdoğan'ın Hamas tezlerini savunmasına karşı sessiz kalmasını' diplomasi değil 'korkaklık' olarak değerlendirdi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Görüşmede Ukrayna-Rusya savaşı da masaya yatırıldı. İkili, Rusya’nın Ukrayna karşısındaki agresif saldırılarını acilen bitirmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.