CHP Gaziantep İl Başkanlığında gündemi değerlendiren, Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, bugün resmi gazetede yayımlanarak yürüklüğe giren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erhan Adem, “bu yönetmeliğin tarım alanlarının geleceği açısından ciddi sorunlar barındırdığını, eğer çiftçi ürettiğinden kar elde edebilse, tarlalarını neden boş bıraksın? Tarım arazilerinin amacına uygun kullanılmadığını itiraf etmekle karşı karşıyayız” dedi.

Açıklamasını şöyle sürdürdü, “Bu yönetmelik, Hazine'nin özel mülkiyetindeki veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki tarım arazileri hariç olmak üzere, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen arazilerin Bakanlıkça sezonluk kiraya verileceğini öngörüyor. Bu durum, 'Biz doğru planlamalar yapamadık, bu nedenle bu tarım alanları bugüne kadar boş kaldı' demektir. Tarım arazilerinin amacına uygun kullanılmadığını itiraf etmekle karşı karşıyayız.

Çiftçilerimiz zaten desteklenmeyen ve yüksek maliyetler altında ezilen bir süreçten geçiyor. Bu yönetmelik, planlı üretim açısından olumlu gibi görünse de, sonuçları itibarıyla büyük sakıncalar taşımaktadır. Üreticilerimiz sürekli zarar ediyor, fahiş zamlar ve artan maliyetler karşısında borç batağına saplanıyor. Eğer çiftçi ürettiğinden kar elde edebilse, tarlalarını neden boş bıraksın?”

 Bu yönetmelik yanlıştır. Tarımda çiftçi ve üretim desteklenmeden hiçbir olumlu sonuç alınamaz. Çiftçi üretirse ve kazanç sağlarsa, Türkiye'de hiçbir tarım alanı işlenmeden kalmaz. Ancak bu kararlar düşünülmeden, hesap edilmeden alınıyor, bu da tarım sektöründe kriz yaratıyor” ifadelerini kullandı.