Erzincan İliç Bağıştaş köyü sınırlarında Discovery Madencilik adında bir şirkete verilen ve 660.000 m2 alanı kapsayan yaklaşık 90 yıl boyunca devam etmesi planlanan, köyün orman ve mera alanlarına geri dönüşü olmayacak şekilde zarar verecek olan Taş Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi yapılmasına karşı köylüler bir araya geldi.

Çevre sakinleri, taş ocağına ilişkin şu açıklamada bulundu: 

Taş ocağı, Anagold'un altın madenine kireç sağlamak için ve sadece şirketin taşıma masrafı düşsün diye etki alanı Divriği-İliç-Kemaliye ilçelerine uzanacak bir doğa katliamı demek.

Tarlalara, hayvancılığa büyük zarar verecek olan bu ocakta aynı zamanda patlayıcı kullanılacak ve köy merkezlerine, yaşam alanlarına çok yakın olması sebebiyle patlamalarla oluşan titreşim ve vibrasyon, toz, gürültü, hava kirliliği, rüzgar akımının bozulması, astım, alerji gibi hava yoluyla oluşan hastalıklar gibi pek çok olumsuz sonuç doğuracak.

Yoğun ve tonajlı trafik araçlarının artması nedeniyle yolarda ciddi tahribatlar oluşacak ve kazalar yaşanma riski artacaktır. Bu nedenlerle köy yerleşim yerinin tamamen değişmesine, köylerde yaşayan insanların göç etmesine neden olabilecektir.

Kalker Taşı çıkarılacak birçok alternatif maden sahası bulunmasına rağmen köyün hemen üstünde yerleşim alanlarının içinde ve tarımsal üretim ve hayvancılık bölgesinde bulunan bir alanın ruhsatlandırılması doğru değildir. Konuya ilişkin ÇED gerekli değildir kararı alınmış olup raporda bulunan kurum yazışmaları bitki örtüsü, tarım, hayvancılık, sağlık konularında oldukça üstünkörü görüşler ve yorumlar içermektedir. İlgili yasa ve yönetmeliklere de aykırıdır. Bu nedenle Discovery Madencilik İnşaat San. Ve Tic. A.Ş.’ne “90189 ruhsat numarasıyla (Eski Ruhsat 3421195) ruhsatlandırılan alanın ruhsatının iptaline, taş kalker ocağı faaliyetinin yapılmasının engellenmesi gerekir.

Bağıştaş köyü ve taş ocağının etki alanındaki tüm çevre köyler “taş ocağına hayır” diyor.