DÜNYA

Eski Honduras Devlet Başkanı Hernandez'e 45 Yıl Hapis

Eski Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, ABD'de uyuşturucu kaçakçılığı suçundan 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone Ol

Manhattan Federal Mahkemesi’nde yargılanan Hernandez, uyuşturucu ticareti yapmak, komplo kurmak ve silah bulundurmak suçlarından mahkum oldu. 55 yaşındaki Hernandez’e verilen cezayı, ABD Bölge Yargıcı Kevin Castel açıkladı.

Savcılar, Hernandez'in ömür boyu hapis cezası almasını talep etmişti. Savcılar, Hernandez'in, büyük ölçekli uyuşturucu kaçakçılığı ve bu suçlarla bağlantılı şiddet olaylarının baş aktörlerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca Hernandez'in, 2013 ve 2017 seçimlerinde yetkililere rüşvet vererek oy sonuçlarını manipüle ettiği iddia edildi. Birkaç kaçakçı, Hernandez'e rüşvet verdiklerini kabul etti.

Hernandez, rüşvet iddialarını reddederek, uyuşturucu kartelleriyle mücadelede en etkili başkan olduğunu savundu. Avukatı Renato Stabile, Hernandez'in uyuşturucuyla mücadelede önemli adımlar attığını belirtti.

Hernandez, 2014-2022 yılları arasında Devlet Başkanı olarak görev yaptı ve uyuşturucuyla mücadele üzerine kampanyalar yürüttü. ABD'den 50 milyon dolardan fazla mali yardım aldı ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın takdirini kazandı.

Görev süresi bittikten üç ay sonra, Nisan 2022'de ABD’ye iade edilen Hernandez, Brooklyn'de hapiste bulunuyor. Kardeşi Tony Hernandez de Mart 2021'de uyuşturucu suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.