Haber: Hülya Kılınç

KDV oranlarına yapılan zammın esnafı derinden etkilediğini kaydeden Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Bahattin Akyüz, özellikle yiyecek ve içecek sektöründe mal alırken yüzde 1 KDV ödeyen esnafın, satarken yüzde 10 KDV kesintisi yaptığına dikkat çekerek, yetkililerden çözüm istedi. 

WhatsApp Image 2023-07-11 at 19.35.20


KDV YÜZDE 8'DEN YÜZDE 20'YE ÇIKARILDI


Geçtiğimiz yıl temizlik ve hijyen maddelerinde KDV oranının yüzde 18’den, yüzde 8’e indirildiğini hatırlatarak, bu oranın şimdi de yüzde 20'ye çıkarıldığını vurgulayan Akyüz  "Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde" KDV oranı yüzde 8'den yüzde 20'ye çıkarılmıştır. Esnaflarımız fatura ve fiş keserken ilgili düzeltmelerin yapılmasına dikkat etmelidir.  Yazarkasalarındaki, fatura sistemlerindeki, stok kartlarındaki KDV oranlarını güncellemelerinin yapılması gerek. İleride yanlış KDV oranı uygulanması ile cezalarla muhatap olmamak için oran güncellemelerini tamamlamaları önemlidir.”hatırlatmasında bulundu. 


MESO Başkanı Bahattin Akyüz, Yiyecek-içecek sektöründeki alışların hala daha yüzde 1’le devam ettiğine dikkat çekerek,  esnafın yüzde 1 ile aldığı ürünü satarken yüzde 10 KDV ekleyerek fatura kestiğini bunun da ilave yük olduğunu dile getirdi. Akyüz son olarak yetkililere seslenerek, bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasını, acil bir çözüm beklediklerini sözlerine ekledi.