BBC'nin haberine göre, iki yıldır Güney Afrika'da sürgünde yaşayan 46 yaşındaki Halkın Birleşik Demokratik Hareketi (Pudemo) lideri Mlungisi Makhanya, tarım ilacıyla zehirlendi.

Pudemo'dan yapılan açıklamada, Makhanya'nın hükümet tarafından "zehirlendiği" iddia edilerek, "Liderimiz salı günü erken saatlerde Pretorya'daki evinde, hükümet tarafından tutulan genç bir ajan çocuk tarafından zehirlendi." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Güney Afrika polisi eşliğinde Pretorya'daki bir hastaneye kaldırılan Makhanya'nın, daha sonra yoğun bakıma alındığı ve durumun kritik ancak stabil olduğu belirtildi.

Açıklamada, Makhanya'nın hayatına yönelik suikast girişiminin, çok partili seçim çağrısıyla gelecek ay yapılması planlanan protestolar öncesinde gerçekleştiği öne sürüldü.

Pudemo, Makhanya'nın ve ailesinin güvenliğinin sağlanması için uluslararası destek çağrısında bulundu.

Pudemo Başkan Yardımcısı Wandile Dludlu, düzenlediği basın toplantısında, olayın son derece tehlikeli ve ölümcül olduğunu ifade etti.

Makhanya'nın zehirlenmesinde ölümcül bir tarım ilacının kullanıldığını belirten Dludlu, "Başkan'ın bir gün bile hayatta kalmış olması cesaret verici. Bu, liderimizin hayatına yönelik bir suikast girişimiydi." dedi.

"Hükümet, şüphelileri öldürmez ya da zehirlemez"

Eswatini hükümet sözcüsü Alpheous Nxumalo ise suikast girişiminin hükümet tarafından gerçekleştirildiği iddialarını reddederek, "Hükümet, şüphelileri öldürmez ya da zehirlemez." diye konuştu.

Nxumalo, hükümetin olayı araştırdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hükümet, sıkı bir etik ve profesyonellik kuralına bağlı olan kolluk kuvvetleri aracılığıyla sadece şüphelileri yakalar ve adalete teslim eder ve bu kişiler ölü değil diri olarak adalete teslim edilir."