Fahrettin Altun’un Malcom X’in şiiri diye paylaştığı metin, ABD’li devrimci Tim Blunk’ın çıktı. Blunk, söz konusu metinde “İşçilerden öğren. / Bir yoldaşa öğret.” gibi net mesajlar veriyor, “cam kırmaktan kurşun atmaya” bazı tavsiyelerde bulunuyor!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD’li siyah aktivist Malcom X’e ait olduğunu söylediği bir şiir ile 13 yaşındaki Filistinli Abdurrahman’ın rap klibini paylaştı. “Şehitleri an. / Bir hayal kur. / Bir barikat kur. / Tarihine sahip çık. / Sokaklara sahip çık. / Bir slogan at. / Bir tohum ek.” bölümü Fahrettin Altun tarafından paylaşılan şiir, aslında “İz bırakma. / İşçilerden öğren. / Bir yoldaşa öğret." diye devam ediyor. Malcom X’e değil, “terörizm” iddiasıyla uzun yıllar hapis yatan ABD’li devrimci sanatçı Tim Blunk’a ait.

ŞİİRİN ASIL SAHİBİ KİM?

https://twitter.com/evrenbarisyavuz/status/1395972759444983809?s=21

İslamcı medyada ilk olarak Hakan Albayrak çevrilerek paylaşılan bu şiir, yıllardır Malcom X’in olarak yanlış biçimde paylaşılıyor. Albayrak’ın aksini defalarca belirtmesine karşın bu yanlışta yıllardır ısrar ediliyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un da bilmeden şiirini paylaştığı Tim Blunk, ABD’li devrimci bir sanatçı. “Terörizm” suçlamasıyla 1984 yılında tutuklanan Blunk, 1997’ye kadar cezaevinde kaldı. Antiemperyalist tutumu ile bilinen yazar, sanatçı ve akademisyen, halen sanatsal çalışmalar yapıyor, sinema ve müzikle ilgileniyor, yazılar yazıyor.

İŞTE ORİJİNAL METİN

Siyasal iletişimci, yazar Evren Barış Yavuz, Fahrettin Altun'un hatasını sosyal medyada paylaşarak, şiirin devamından "İz bırakma. İşçilerden öğren. Bir yoldaşa öğret" sözlerini paylaştı. Şiir olarak paylaşılan metin aslında bir şiirden ziyade, Tim Blunk’ın yoldaşları için kaleme aldığı bir manifesto. Sanıldığının aksine devrimci bir "beyaz Amerikalı" olan Blunk, “Bir taş at” diye başlayan metinde, “Bir barikat kur. / Tarihine sahip çık. / Sokaklara sahip çık. / Bir slogan at. / Bir kurşun at.” gibi bölümlere yer veriyor ve şöyle devam ediyor:

“Bir cam kır.

Sahte belge düzenle.

Bir bildiri bastır.

Bir kanun kaçağını barındır.

Bir yara sar.

Bir dosta sevgi göster.

Silahını temizle.

Hakikati söyle.

Bir miting düzenle.

Arkanı kolla.

Gökyüzüne bak.

İz bırakma.

İşçilerden öğren.

Bir yoldaşa öğret.

Bir hücreyi ziyaret et.

Bir savaş esirini kurtar.

FBI’ın gizli dosyalarını çal.

Kendi kalbini çal.

Parolayı aklında tut.

Bir aynasızı silahsızlandır.

Bir füzeyi çalışmaz hale getir.

Bir fıkra anlat.

Bir plan yap.

Bir ümit ışığı gör.

İsmini değiştir.

Bir teoriyi test et.

Bir dogmaya meydan oku.

Korkunu kullan.

Bir damla gözyaşı akıt.

Haritayı incele.

Hainlerle hesaplaş.

Ağırlığını hakkıyla taşı.

Biraz daha ağırlık kazan.

Sevmek için mücadele et.

Sevdiğini bir daha söyle.

Sınırı aş.”