Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Covid-19 ile mücadelede ülkelerin yüzde 70'e yakınının Türkiye'den yardım talebinde bulunduğunu öne sürerek, "Bugüne kadar bizden yardım talebinde bulunan 80 ülkeye yardım etme fırsatını yakaladık" diye iddia etti.

Türkiye'ye ve her bölgesine sevda duyduğunu dile getiren Oktay, memleketi Yozgat'ın da kendisi için ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Oktay, Covid-19 sebebiyle şehir dışı ziyaretlerinin kısıtlandığını ifade ederek, ramazanda memleketine gidemediği için burukluk yaşadığını vurguladı.

"GEREKLİ TEDBİRLERİ ZAMANINDA ALDIK"

Yeni Birlik Gazetesi'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin Covid-19 ile mücadelesinin tüm dünyaya örnek olduğunu iddia eden Oktay, Çin'de bu virüsün ortaya çıkmasından itibaren gerekli tedbirleri planlamaya ve almaya başladıklarını öne sürdü.

"KRİZ YÖNETİMLERİNDEN DERS ÇIKARDIK"

Türkiye olarak sorun ne kadar büyük olursa olsun, kriz yönetimini çok iyi öğrendiklerini dile getiren Oktay, "Kriz yönetiminde her tecrübemizden ders çıkardık. Bütün bakanlıkları, kurum ve kuruluşlarıyla birlikte, merkezde ve yereldeki tüm teşkilatlarıyla birlikte ortak hareket etmeyi öğrendik. Cumhurbaşkanımızın varlığı, liderliği son derece kritik. Vatandaşımız liderine güvendiği için sadece kurumlarımızla değil, vatandaşımızla da birlikte yönetmesini öğrendik. Yani kriz yönetiminde paniklemek tabiatımızda olmadı. Hepsinde de bunu bir fırsata dönüştürerek sonuçta daha kazançlı olmayı öğrendik." ifadelerini kullandı. Oktay, Covid-19 salgını sırasında "süper güç" olarak tanımlanan birçok ülkede panik yaşandığına dikkati çekerek, Türkiye'de ise böyle bir durumun olmadığına işaret etti. Oktay, Türkiye'nin Kovid-19 mücadelesinden başarıyla ve yeni fırsatlar kazanarak çıkacağını söyledi.

ÜLKELERİN YÜZDE 70'İ TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTİYORMUŞ

Oktay, birçok ülkenin Türkiye'den yardım talebinde bulunduğunu belirterek, "Dünyadaki ülkelerin üçte ikisi yani yüzde 70'e yakını Türkiye'den yardım talebinde bulundu. Maske, tulum, eldiven, solunum cihazı gibi talepler geldi. Bugüne kadar bizden yardım talebinde bulunan 80 ülkeye yardım etme fırsatını yakaladık." dedi. Covid-19 ile mücadelede dünyanın ihtiyaç duyduğu solunum cihazını Türkiye'nin kısa zamanda ürettiğinin altını çizen Oktay, savunma sanayisinde yakalanan yükselişin sağlık ve otomotiv sektörleri ile tren üretimlerinde de gerçekleştirileceğini belirtti.

"HİÇBİR ŞEY ARTIK ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK"

Koronavirüs ile mücadele sürecinin henüz tamamlanmadığının altını çizen Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak artık. 'Nerede kalmıştık' demeyecek dünya. Bütün 'tedarik zinciri' diye ifade edebileceğimiz şeyde de farklı bir oluşum gerçekleşecek. Biraz daha sağlık odaklı, güvenlik odaklı daha farklı yapılar gerçekleşecek. Dolayısıyla hem koronavirüsle mücadeleyi devam ettireceğiz aynı zamanda da çarkları da döndürmeye başlıyor olmamız lazım. Ekonominin, sanayinin çarklarını da döndürmeye çalışmamız lazım. Bunun için bu normalleşme çalışmalarına ihtiyaç duyduk. İnşallah mayıs ve haziranda bunun çıktılarını hep beraber göreceğiz. Orada da bir taraftan bu çarklar dönmeye başlarken bir taraftan da elde ettiğimiz kazanımları asla kaybetmememiz gerekiyor."