İstanbul Metrosu’na alınan Sikorksy helikopter alımıyla ilgili inceleme yarım kaldı. İBB Başkanı İmamoğlu’nun talimatıyla açılan dosyaya İçişleri Bakanlığı el koyunca, helikopterin hangi amaçla alındığı, neden kiralandığı ve belediyenin neden zarara uğratıldığı soruları havada kaldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde geçmiş dönem ile ilgili yolsuzluk incelemelerinin detayları ortaya çıkıyor. Yapılan incelemelerde İstanbul Metrosu için Sikorksy helikopter satın alındığı ve belediyenin zarara uğratıldığı ortaya çıktı.

3.4 MİLYON GELİR, 14.4 MİLYON GİDER

İBB Teftiş Kurulu’nun İçişleri Bakanlığı müfettişlerini el koyması nedeniyle yarım kalan dosyaları arasında Metro A.Ş.’ye helikopter alımı da bulunuyor. Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, 2012 yılında Metro A.Ş.’ye alınan Sikorsky marka helikopter kullanılmadı ve 5 yıl boyunca kiraya verildi. 2018 yılında ise kiralama yapılmadı ve personel ücret gideri olarak 919 bin lira ödeme yapıldı. Toplam getirisi 3.2 milyon lira olan helikopterin bakım ve onarım giderleri ise 14.4 milyon lira tuttu. 2012 yılında 590 bin dolar ödenerek satın alınan 1988 model Sikorsky  S-76B helikopter, 2018 yılında çok daha düşük bir bedelle, 601 bin liraya satıldı.

DOSYAYA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI EL KOYDU

Helikopterin hem kiralandığı süre boyunca, hem de alım satım işlemleri sırasında İBB’nin zarara uğratılması nedeniyle inceleme başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla yapılan incelemelerde Sikorsky helikopterin neden alındığı araştırıldı, ancak sonuca ulaşılamadan İçişleri Bakanlığı müfettişleri dosyaya el koydu.