Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tuğrul Erbaydar ve Doç.Dr. Oktay Özdemir'in Türkiye'de Covid-19'a yakalanan hasta sayısını tahmin etmek amacıyla yaptıkları çalışmaya göre Türkiye'de şu ana kadar 2 milyon 150 bin kişi salgına yakalandı. Bu veri, kitle bağışıklığı tartışmalarının yaşandığı dönemde nüfusun yalnızca yüzde 2,5'inin bağışıklık kazanabildiğini gösteriyor.

Yeni bir çalışma Türkiye'de vaka sayısının neredeyse 15 katı olduğunu gösteriyor. Buna rağmen tedbirlerin gevşetilmesi ise kitle bağışıklığını düşünüldüğü kadar hızlı artırmayabilir.

VAKA SAYISI 2 MİLYONUN ÜZERİNDE

Salgın sürecinde enfekte olan toplam hasta sayısını tahmin etmek amacıyla uluslararası standartlara ve Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre hazırlanan yeni bir çalışma vaka sayısının düşünülenin çok üstünde olduğunu gösteriyor. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tuğrul Erbaydar ve Doç.Dr. Oktay Özdemir'in araştırmasına göre, Türkiye'de PCR testi pozitif çıkan hasta sayısına test sonucu negatif çıkan ama klinik olarak hasta olanların sayısının eklenmesiyle ortaya çıkan vaka sayısı, yaklaşık tahmini toplam vaka sayısını veriyor. Çalışmaya göre bu sayı 2 milyon 150 bin kişiye tekabül ediyor. Bu da devlet tarafından açıklanan sayının neredeyse 15 katı.

KİTLE BAĞIŞIKLIĞI YILLAR ALABİLİR

Yayınlanan raporun ardından Medyascope'ta Fırat Fıstık'ın sorularını yanıtlayan Prof.Dr. Tuğrul Erbaydar, çalışmayı yapma amaçlarının toplumdaki bağışıklık düzeyini hesaplamak olduğunu söyledi. Erbaydar, "Kitlesel bağışıklığın olabilmesi, toplumun kendiliğinden veya aşıyla kazandığı bağışıklıkla bu salgının kontrol edilebilmesi için nüfusun yüzde 60-65’inin üzerinde bağışıklık gelişmesi lazım ki bulaşma zinciri belli noktalarda kırılacağı için enfeksiyon yayılma alanını kaybetsin. Bu kadar yüksek bir orana ulaşılabilmesi mümkün gözükmüyor. Salgının en alevli günlerini geride bırakıyoruz, oluşa oluşa yüzde 2,5’luk bir bağışıklık var. Uluslararası düzeyde salgınla en şiddetli şekilde mücadele eden ülkelerde yüzde 5 bağışıklık mevcut" ifadelerini kullandı.