TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meslek örgütlerinin seçim sistemlerinde değişiklik yapılacağı yönündeki açıklamasına, "Barışı savunduğumuz için kurumlarımızı hedef alan Cumhurbaşkanı, bu sefer de insan haklarını ve laikliği savunduğumuz için bizi tehdit ediyor" yanıtını verdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meslek örgütlerinin seçim sisteminin değişmesi yönündeki açıklamalarına yanıt verdi. Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösteren Koramaz, "Cumhurbaşkanı, bu sefer de insan haklarını ve laikliği savunduğumuz için bizi tehdit ediyor. AKP’nin kamusal varlığımızı çiğnemesine izin vermeyeceğiz" dedi.

"MESLEK ÖRGÜTLERİNİ KONTROL ETMEK İSTİYOR"

Meslek örgütlerini demokratik seçimlerle kazanamayan iktidarın kayyumlarla buraları yönetmek istediğini belirten Koramaz, "Devletin tüm olanaklarını kullanarak işleyemez hale getirmek, gerekirse kayyumlar eliyle o makamları işgal etmek, AKP’nin yönetme biçimi haline gelmiştir. Cumhurbaşkanı, baskı ve zor yoluyla sindiremediği meslek örgütlerini, 'yasal düzenleme' yoluyla işlevsizleştirmek ve kontrol etmek istemektedir" ifadelerini kullandı.

"BU DEFA DA İNSAN HAKLARINI SAVUNDUĞUMUZ İÇİN TEHDİT EDİYOR"

Erdoğan'ın meslek örgütlerini hedef almayı alışkanlık haline getirdiğini belirten Koramaz, şu ifadeleri kullandı: "İktidara geldiği günden bu yana kamu kurumu niteliğindeki emek ve meslek örgütlerine tahammülsüzlüğünü gizlemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllardan beri çeşitli gerekçelerle kurumlarımızı hedef almayı bir alışkanlık haline getirdi. Daha önceki yıllarda özelleştirme uygulamalarına karşı çıktığımız, kentsel mekanlarımızı koruduğumuz, barışı savunduğumuz için kurumlarımızı hedef alan Cumhurbaşkanı, bu sefer de insan haklarını ve laikliği savunduğumuz için bizi tehdit ediyor. Her şeyden önce şunun altını çizmek isteriz ki, Cumhurbaşkanı’nın meslek örgütlerini hedef alan açıklamaları, antidemokratik ve otoriter bakış açısının yansımasıdır. Kendisi dışında hiçbir görüş ve anlayışa tahammülü olmayan, kendi fikirlerini anayasadan ve hukuktan üstün gören bu anlayışın demokrasiyle bağdaşması mümkün değildir. Zaten uzun zamandan bu yana, Cumhurbaşkanının söylem ve pratiklerinin demokrasiyle bağı kalmamıştır."

"YÖNETİMLERİN NASIL OLUŞACAĞI YASADA AÇIK"

Meslek örgütlerinin yönetimlerinin nasıl oluşacağının yasalarda açık biçimde düzenlendiğini aktaran Emin Koramaz, şöyle devam etti: "Her üyemiz, bu seçim süreçlerinde yer alarak birlik politikalarının ve yönetim kurullarının belirlenmesinde söz sahibi oluyor. Herkesin özgürce katıldığı demokratik seçimlerle de yönetim kurulları belirleniyor. Üyeler nezdinde hiçbir inandırıcılığı olmadığı için genel kurullar sürecinde başarı kazanamayanlar, yukardan aşağı operasyonlarla ilerici meslek örgütlerine müdahale etmeye çalışıyorlar. Bizlere nasıl saldırırlarsa saldırsınlar, savunduğumuz değerlerden geri adım atmayacağız. İftiralarla örgütlerimizin yıpratılmak istenmesine, ilerici ve toplumcu değerlerimizin ortadan kaldırılmak istenmesi izin vermeyeceğiz! AKP’nin demokrasiyi, hukuku ve kamusal varlığımızı çiğnemesine izin vermeyeceğiz. ‘Tek adam, tek parti’ anlayışına karşı, halkın çıkarlarını korumaya, demokrasiyi, özgürlükleri, çoğulculuğu savunmaya devam edeceğiz."