Haber: Serap Cömertoğlu İşcan


Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği tarafından, “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” dolayısıyla Tekirdağ Valiliği önündeki alanda tören düzenlendi. 
Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 


Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği Başkanı Elçin Yıldıral, 1908 yılında gazetecilerin sansüre karşı direnişi ile başlayan ve 1948 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Basın Bayramı” olarak ilan ettiği 24 Temmuz’un, ne yazık ki sansürün devam etmesi ile 1971 itibarıyla “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak değiştirildiğini anımsattı. 


Yıldıral, “116 yıldır baskılara ve sansüre karşı mücadelemiz devam etmektedir. Haber alma hakkını savunarak kamuoyu bilgilendirme görevini tüm zorlu koşullara rağmen gerçekleştirmeye çalışmaktayız. Bu zorlu mücadelede fikri sansürün yanı sıra ekonomik sansür de yerel basını çıkmaza sürüklemiştir. Tasarruf tedbirleri gibi uygulamalar yerel basının tek geliri olan gazete aboneliklerini, reklam ve resmi ilanları tamamen kısıtlamıştır. Bu uygulamalar ekonomik darboğaza giren yerel basın için adeta idam fermanı niteliğindedir. Ancak ve ancak yerel yönetimler ve belediyeler tarafından yerelin sesinin kısılmasına engel olunması gerekmektedir. Basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça 24 Temmuz bizler için mücadele günü olmaya devam edecektir. Basın Özgürlüğü için mücadelemiz umarım son bulsun” dedi.


Törenin ardından, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Ekmekçiğlu Çay Bahçesi’nde basın mensupları için kahvaltı programı düzenlendi. Yıldıral, burada yaptığı konuşmada, etkinliği düzenleyen Süleymanpaşa Belediyesine ve katılan basın mensuplarına teşekkür etti. 


Trakya Gazeteciler Birliği Derneği Genel Sekreteri Nijat Ayvaz da yerel basının çok zor şartlar altında, zaman zaman darbedilme tehlikesini de göz önüne alarak görev yapmaya çalıştığını ifade etti. Yerel basının hem çalışma şartları hem de ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayan Ayvaz, “Bu etkinliği düzenleyen Süleymanpaşa Belediyesine teşekkür ediyoruz. Biz gazeteciler sadece böyle özel günlerde bir araya gelme imkanı yakalıyoruz. Zaten zor günler yaşayan yerel basın, tasarruf tedbirleriyle daha da güçlük yaşamaya başladı. Bu anlamda yerel yönetimlerin yerel basına destek vermesi büyük önem taşıyor. Basın mensupları da birlik ve beraberlik içinde olmalı” şeklinde konuştu.


Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku ise halkın doğru haber alması için yerel basının yaşaması ve ekonomik anlamda desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, “Sadece yerel yönetimler değil, devletimizin de ciddi bütçeleri var. Bu anlamda yerel basına destek olunmalı” diye konuştu