Filistinli gruplar, İsrail'in "yüzyıl anlaşması" planıyla mücadele için ortak bir ulusal plan belirledi.

Hamas, Fetih, İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Partisi ile bazı sol eğilimli grupların da aralarında olduğu Filistinli gruplar, Gazze'de İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını görüşmek üzere toplandı.

İSRAİL'İN YÜZ YIL PLANINA KARŞI YENİ MÜCADELE PLANI

Gruplar adına konuşma yapan İslami Cihad Hareketi yetkilisi Halid el-Batş, "İsrail'in 'ilhak' planı ve Yüzyılın Anlaşması'yla mücadele için ulusal bir plan uygulamak gerekli" dedi. Söz konusu ulusal plan çerçevesinde yapılması gerekenleri anlatan Batş, "Bu kapsamda, saha çatışmalarını yönetmek üzere halk direnişi için tek bir ulusal cephe oluşturulması, ayrıca 'ilhak'la ve Yahudi yerleşimcilerle mücadele için Batı Şeria'da halk koruma komiteleri kurulması gerekiyor." diye konuştu. Gazze'deki ve yurt dışındaki Filistinlilerin de aktif harekete geçmesi ayrıca yurt dışındaki tüm Filistinli kurumlar ile komitelerin faal olması gerektiğini kaydeden Batş, planın duyurulması ve bilgi vermesi için bir medya kurulu kurulacağını bildirdi.

"ULUSLARARASI TOPLUM İSRAİL'E CESARET VERİYOR"

Arap Birliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT), İsrail'in planlarına karşı sorumluluğunu üstlenme çağrısında bulunan Batş, uluslararası toplumun "ilhak" planını hayata geçirmek için İsrail'e cesaret verdiğine işaret etti. Konferansta konuşma yapan Filistinli grupların temsilcileri, İsrail'in "ilhak" planıyla mücadeleye vurgu yaparak, bu kapsamda birlikte hareket etmenin gerekliliğine işaret etti. Hamas yetkilisi Halil el-Hayye, "Gazze, ulusal projenin savunucusu olmaya devam edecek. Gazze'deki direnişçiler, işgalcilerin planlarına karşı ne gerekiyorsa yapmaya hazır." dedi. Silahlı mücadele başta olmak üzere her türlü mücadelenin İsrail'in planlarıyla mücadele için meşru bir hak, ulusal ve insani bir görev olduğunu söyleyen Hayye, "İlhak planının hedef aldığı bölgeler, düşmanla birinci derecede çatışma bölgeleridir." diye konuştu.